|  | | ( Kilka haiku do których można mi się przyznać ) |
|  |
Wysłany: Pią Kwi 06, 2007 5:16 pm |
|
|
| KsięgaDawida |
|
|
 |
| Dołączył: 21 Kwi 2006 |
| Posty: 297 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
* * *
Drze
cienie,
nasze.
* * *
kota
świergot
promień!
* * *
w groblę
ryb,
pociski...
* * *
sniegi przekwitną
wyruszy ?
* * *
W poświacie
blednie.
jesień.
* * *
Koło
przechodzi
muchę.
* * *
Trawo
ciagle
żywa!
* * *
między fuknięciem a
futrem, drapieżnik !
* * *
lawina
przywali ,
przywoła.
* * *
Krople
gliny lśniącej
pooddzielałem !
* * *
Na rózy
pszczoła czeka na ucztę |
|
Ostatnio zmieniony przez KsięgaDawida dnia Pią Mar 07, 2008 12:44 pm, w całości zmieniany 1 raz _________________ Pierwszym warunkiem docierania do Prawdy jest bezinteresownosć (E. Husserl) |
|
|
|
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 8:41 am |
|
|
| dominikdano |
|
|
 |
| Dołączył: 13 Kwi 2006 |
| Posty: 20 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
szeregi sylab
trafione peryfrazy
nigdzie satori |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Kwi 07, 2007 3:33 pm |
|
|
| KsięgaDawida |
|
|
 |
| Dołączył: 21 Kwi 2006 |
| Posty: 297 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
Ad ;" Szeregi sylab" ale poprawnie zapisane( 5+7+5),w żadnej nie ma jak u ciebie ośmiu zgłosek. Zręsztą,każdy wiersz jest "szeregiem sylab". Wyjąwszy graficzną poezję konkretną.
Ad;"Trafione parafrazy". Cieszy mnie,ze jednak trafione,martwi to,ze nie wiem czego.Tytuły,please. A propos;sam gatunek jest "parafrazą",chociażby ze względu na kigo,które u mnie są,a w wiekszości internetowych "haiku" ich nie ma.A także ze względu na swoisty momentalizm.Obie "naturalne" cechy haiku nie występują w zachwalanym przez Ciebie produkcie.
Ad;"nigdzie satori". A "jakiż" guru to orzeka? Basho? Issa? W antologii "Polskiego haiku" ( japonistyczne wydawnitwo Nozomi) gdzie jestem dosć pożądnie reprezentowany,widocznie byli innego zdania. Ale DLA CIEBIE-nigdzie.
Właśnie ta dowolność,"uznaniowosć" i nieodłączny od niej TUPET( na ogół stowarzyszony z głęboką niewiedzą ) kazały mi na nowo przemyśleć sens uprawiania tego gatunku. Coraz częściej dochodzę do przekonania,ze haiku to wielki HUMBUG. Może nie dla Japonczyków,mających tę formę "we krwi" i..kulturze literackiej. |
|
_________________ Pierwszym warunkiem docierania do Prawdy jest bezinteresownosć (E. Husserl) |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Paź 17, 2007 3:11 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
| Dołączył: 24 Kwi 2006 |
| Posty: 1304 |
| Skąd: Tarnów |
|
|
 |
 |
 |
|
Ładna kolekcja. Z tym satori wcale nie jest tu źle.
Pozdrawiam panów. |
|
_________________ (...) dlaczego każde miasto
musi stać się Jerozolimą i każdy
człowiek Żydem (...)
Adam Zagajewski - JECHAĆ DO LWOWA |
|
|
|
| Forum Strona Główna » Haiku |