|  | | GDAŃSK - takie zaznaczyłem |
|  |
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 7:17 pm |
|
|
| Messalin Nagietka |
|
 |
 |
| Dołączył: 17 Kwi 2006 |
| Posty: 390 |
| Skąd: Ciechanów |
|
|
 |
 |
 |
|
pewnie to znacie:
i to też:
także i to:
będą następne
MN |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 7:19 pm |
|
|
| Messalin Nagietka |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
mam pytanko odnosnie pierwszego zdjęcia, są tam figurki, szczególnie ta Pani znad okienka obok dworu artusa mnie interesuje, czy miały one jakieś znaczenie w przeszłości, czy tylko tak je dla ozdoby rzeźbiono i wkomponowywano?
MN |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Wrz 11, 2007 7:20 pm |
|
|
| Messalin Nagietka |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
| Messalin Nagietka napisał: | mam pytanko odnosnie pierwszego zdjęcia, są tam figurki, szczególnie ta Pani znad okienka obok dworu artusa mnie interesuje, czy miały one jakieś znaczenie w przeszłości, czy tylko tak je dla ozdoby rzeźbiono i wkomponowywano?
MN |
 |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 12:57 pm |
|
|
| wiosna |
|
 |
 |
| Dołączył: 11 Kwi 2006 |
| Posty: 203 |
| Skąd: Gdynia |
|
|
 |
 |
 |
|
| Wystrój fasady Dworu Artusa to cały program ideologiczny, którym kierowali się gdańszczanie w przeszlości, można go zinterpretować nastepująco: gdy wchodzisz do wnętrza, musisz pokłonić się polskim królom - Zygmuntowi III Wazie i jego synowi Władysławowoi IV, jeśli będziesz postepował tak, jak wspaniali mężowie - Temistokles, Scypion Afrykński, Katullus i Juda Machabeusz oraz będziesz unikał Siły i kierował się Sprawiedliwością - osiągniesz przychylność Fortuny. Madaliony z podobiznami krółów są na portalu przy wejściu, figury sławnych mężów powyżej, w niszach attyki - alegorie Siły i Sprawiedliwości, a szczyt wieńczy posąg Fortuny. Panienka z okienka, która wychyla się z okienka Domu Nowej Ławy jest bohaterką powieści Deotymy, "romansiku dla panienek", jak nazwała ją sama autorka. Nigdy w przeszłości jej tam nie było, dzisiaj pełni rolę swego rodzaju ikony, jak poznańskie Koziołki czy Lajkonik w Krakowie. Panienka ukazuje się w swym okienku i wypatruje ukochanego marynarza Kazimierza zawsze o 13.00, carillon na Ratuszu gra wówczas stosowną melodyjkę, a na Długim Targu zatrzymują się przechodnie, podziwiając śliczną panienkę.....Pozdrawiam serdecznie... |
|
_________________ Aleksandra Tarkowska |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 3:39 pm |
|
|
| Messalin Nagietka |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
dziękuję Wiosenko - jajć - Christina mi mówiła, że jesteś w tym niezastąpiona, spróbuję coś do Twej opowieści dopisać rymem,
wiem, że to nie będzie to co powinno być, ale spróbuję, narazie pracuję "nad żaglami zza zielonej bramy" - czy kolor żagli lub jakaś szczególna flaga była w użyciu marynarzy z Gdańska?
MN |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 6:08 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 2463 |
| Skąd: Gdańsk |
|
|
 |
 |
 |
|
Na twoim zdjęciu z Dworem Artusa po prawej stronie widać Dom Ławy. To w tym owalnym oknie ukazuje się Panienka z Okienka.
Pomysł nawiązuje do powieści Jadwigi Łuszczewskiej – Deotymy (1834-1908) „Panienka z okienka”.
Ten ,,starodawny romansik” powstał po podróży 24-letniej Deotymy z rodzicami Wisłą do Gdańska w 1858 roku. Efektem była fascynacja naszym miastem i jego historią. W powieści Deotyma zawarła niezwykle sugestywnie koloryt Gdańska, a przede wszystkim postać młodej gdańszczanki Hedwigi, wyglądającej przez okno wspaniałej kamienicy, w ,,romansiku” nazywanej Bursztynowym Domem.
Od chwili wydania, wielokrotnie wznawiana powieść stała się wręcz ,,obowiązkową” lekturą kolejnych pokoleń Polaków, którzy w ten sposób wyrażali swój niezwykle uczuciowy związek z najsławniejszym polskim miastem-portem. Wielu z nich odwiedzając Gdańsk nadaremnie poszukiwało Bursztynowego Domu i okienka.
(Fragmenty tekstu ze str:
http://www.mhmg.gda.pl/edukacja/panienka_z_okienka.php)
A tu masz link do wędrówek po Gdańsku :
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/gdanskie_wedrowki_wiadomosci24_pl_droga_krolewska_22955.html |
|
_________________ Krystyna Bogusławska |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 7:21 pm |
|
|
| Messalin Nagietka |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
pewna osoba o inicku Rena napisała mi mail'a:
kamienica obok Dworu Artusa to Nowy Dom Ławy. Kiedys był tam sąd. kobieta na szczycie, to Artemida:)
to też chyba prawda, jajć, a ja o tej dyskotece ...
teraz już będzie spokojniej
obiecuję
MN |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Wrz 12, 2007 8:04 pm |
|
|
| wiosna |
|
 |
 |
| Dołączył: 11 Kwi 2006 |
| Posty: 203 |
| Skąd: Gdynia |
|
|
 |
 |
 |
|
| Artemida to chyba jednak nie jest, Nowy Dom Ławy wieńczy alegoria Sprawiedliwości, jak na sąd przystało, kłaniam się... |
|
_________________ Aleksandra Tarkowska |
|
|
|
Wysłany: Czw Wrz 13, 2007 10:02 am |
|
|
| juragos |
|
 |
 |
| Dołączył: 28 Cze 2006 |
| Posty: 772 |
| Skąd: Katowice |
|
|
 |
 |
 |
|
Tu też zrobiło się sympatycznie i historycznie.
Coś dla oczu, coś dla umysłu.
Pozdrawiam Jur
P.S.
Jakim aparatem robione fotki? |
|
_________________ Optymistom żyje się lepiej |
|
|
|
Wysłany: Sob Wrz 15, 2007 10:38 pm |
|
|
| hewka |
|
 |
 |
| Dołączył: 13 Kwi 2006 |
| Posty: 793 |
| Skąd: Szwecja |
|
|
 |
 |
 |
|
Nagietku, nie znalam Cie z tej strony dzieki za spacer po Gdansku, pozdrawiam i czekam na bajanie o nim w Twoim wykonaniu:) |
|
_________________ Henryka Wołoszyk |
|
|
|
| Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE |