Forum

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE » GDAŃSK - takie zaznaczyłem
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
GDAŃSK - takie zaznaczyłem
PostWysłany: Wto Wrz 11, 2007 7:17 pm Odpowiedz z cytatem
Messalin Nagietka

pewnie to znacie:

i to też:

także i to:

będą następne

MN
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
PostWysłany: Wto Wrz 11, 2007 7:19 pm Odpowiedz z cytatem
Messalin Nagietka

mam pytanko odnosnie pierwszego zdjęcia, są tam figurki, szczególnie ta Pani znad okienka obok dworu artusa mnie interesuje, czy miały one jakieś znaczenie w przeszłości, czy tylko tak je dla ozdoby rzeźbiono i wkomponowywano?
MN
PostWysłany: Wto Wrz 11, 2007 7:20 pm Odpowiedz z cytatem
Messalin Nagietka

Messalin Nagietka napisał:
mam pytanko odnosnie pierwszego zdjęcia, są tam figurki, szczególnie ta Pani znad okienka obok dworu artusa mnie interesuje, czy miały one jakieś znaczenie w przeszłości, czy tylko tak je dla ozdoby rzeźbiono i wkomponowywano?
MN

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 12:57 pm Odpowiedz z cytatem
wiosna

Wystrój fasady Dworu Artusa to cały program ideologiczny, którym kierowali się gdańszczanie w przeszlości, można go zinterpretować nastepująco: gdy wchodzisz do wnętrza, musisz pokłonić się polskim królom - Zygmuntowi III Wazie i jego synowi Władysławowoi IV, jeśli będziesz postepował tak, jak wspaniali mężowie - Temistokles, Scypion Afrykński, Katullus i Juda Machabeusz oraz będziesz unikał Siły i kierował się Sprawiedliwością - osiągniesz przychylność Fortuny. Madaliony z podobiznami krółów są na portalu przy wejściu, figury sławnych mężów powyżej, w niszach attyki - alegorie Siły i Sprawiedliwości, a szczyt wieńczy posąg Fortuny. Panienka z okienka, która wychyla się z okienka Domu Nowej Ławy jest bohaterką powieści Deotymy, "romansiku dla panienek", jak nazwała ją sama autorka. Nigdy w przeszłości jej tam nie było, dzisiaj pełni rolę swego rodzaju ikony, jak poznańskie Koziołki czy Lajkonik w Krakowie. Panienka ukazuje się w swym okienku i wypatruje ukochanego marynarza Kazimierza zawsze o 13.00, carillon na Ratuszu gra wówczas stosowną melodyjkę, a na Długim Targu zatrzymują się przechodnie, podziwiając śliczną panienkę.....Pozdrawiam serdecznie...

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 3:39 pm Odpowiedz z cytatem
Messalin Nagietka

dziękuję Wiosenko - jajć - Christina mi mówiła, że jesteś w tym niezastąpiona, spróbuję coś do Twej opowieści dopisać rymem,
wiem, że to nie będzie to co powinno być, ale spróbuję, narazie pracuję "nad żaglami zza zielonej bramy" - czy kolor żagli lub jakaś szczególna flaga była w użyciu marynarzy z Gdańska?
MN
PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 6:08 pm Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Na twoim zdjęciu z Dworem Artusa po prawej stronie widać Dom Ławy. To w tym owalnym oknie ukazuje się Panienka z Okienka.
Pomysł nawiązuje do powieści Jadwigi Łuszczewskiej – Deotymy (1834-1908) „Panienka z okienka”.
Ten ,,starodawny romansik” powstał po podróży 24-letniej Deotymy z rodzicami Wisłą do Gdańska w 1858 roku. Efektem była fascynacja naszym miastem i jego historią. W powieści Deotyma zawarła niezwykle sugestywnie koloryt Gdańska, a przede wszystkim postać młodej gdańszczanki Hedwigi, wyglądającej przez okno wspaniałej kamienicy, w ,,romansiku” nazywanej Bursztynowym Domem.

Od chwili wydania, wielokrotnie wznawiana powieść stała się wręcz ,,obowiązkową” lekturą kolejnych pokoleń Polaków, którzy w ten sposób wyrażali swój niezwykle uczuciowy związek z najsławniejszym polskim miastem-portem. Wielu z nich odwiedzając Gdańsk nadaremnie poszukiwało Bursztynowego Domu i okienka.
(Fragmenty tekstu ze str:
http://www.mhmg.gda.pl/edukacja/panienka_z_okienka.php)

A tu masz link do wędrówek po Gdańsku :
http://www.wiadomosci24.pl/artykul/gdanskie_wedrowki_wiadomosci24_pl_droga_krolewska_22955.html

PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 7:21 pm Odpowiedz z cytatem
Messalin Nagietka

pewna osoba o inicku Rena napisała mi mail'a:
kamienica obok Dworu Artusa to Nowy Dom Ławy. Kiedys był tam sąd. kobieta na szczycie, to Artemida:)

to też chyba prawda, jajć, a ja o tej dyskotece ...
teraz już będzie spokojniej
obiecuję
MN
PostWysłany: Sro Wrz 12, 2007 8:04 pm Odpowiedz z cytatem
wiosna

Artemida to chyba jednak nie jest, Nowy Dom Ławy wieńczy alegoria Sprawiedliwości, jak na sąd przystało, kłaniam się...

PostWysłany: Czw Wrz 13, 2007 10:02 am Odpowiedz z cytatem
juragos

Tu też zrobiło się sympatycznie i historycznie.
Coś dla oczu, coś dla umysłu.
Bad Grin
Pozdrawiam Jur Very Happy

P.S.
Jakim aparatem robione fotki?

PostWysłany: Sob Wrz 15, 2007 10:38 pm Odpowiedz z cytatem
hewka

Nagietku, nie znalam Cie z tej strony Smile dzieki za spacer po Gdansku, pozdrawiam i czekam na bajanie o nim w Twoim wykonaniu:)

Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE