Wysłany: Wto Mar 06, 2007 4:23 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
| Dołączył: 24 Kwi 2006 |
| Posty: 1322 |
| Skąd: Tarnów |
|
|
 |
 |
 |
|
Będąc przy władzy, można dowolnie promować się w telewizji publicznej. Wykreowany wizerunek utrwalać, organizując sobie konferencje prasowe. W poniedziałek, 5 marca br. Konferencje takie zafundowali nam w telewizji premier oraz wicepremier Roman Giertych. Każdy oddzielnie, oczywiście.
Gdyby TVP była niezależną stacją obywatelską i miała swego naprawdę niezależnego prezesa, skłoniłby obu panów do przedstawienia publicznie swoich racji na tej samej konferencji prasowej. A tak, w prowizorce pana Urbańskiego, panowie premierzy zafundowali nam spektakl wymiany zdań na ekranach naszych telewizorów.
Nie odniosę się do pokrętnych wynurzeń Romana Giertycha, zaś w konkretnym sporze tematycznym jestem jednoznacznie i zdecydowanie po stronie Jarosława Kaczyńskiego. Nie można bowiem udawać, że nic się nie stało, skoro za granicą zachowuje się ktoś w sposób żenujący. Gdy czyni to członek rządu – jego premier powinien zareagować. I Jarosławowi Kaczyńskiemu za to chwała.
Ale jak z gazowanej bąbelki, czy z żołdaka człek prymitywny, tak z paniczyka wyszła jego nieposkromiona pycha, a z władcy buta kacyka totalitarnego. Władcy, który rzeczywistość kreuje na obraz swej wielkopańskiej wyobraźni. Odpowiedzi, jakich udzielał dziennikarzom, raczył okrasić dobitnym wielce stwierdzeniem, iż w PRL władzę sprawowała hołota i dla hołoty. Tak, to jest w stylu premiera. Barwnością nie ustępuje wypowiedziom swoich wicepremierów.
A ja, człek nieco wcześniej urodzony, nieodrodny syn owej hołoty, pragnę otóż zaprotestować. Oburzyć się. Czy hołocie nie wolno już mieć swego zdania? Ale w swym oburzeniu nie podejmę nawet próby merytorycznej polemiki z panem premierem, co do istoty i charakteru władzy w Polsce Ludowej. Pod wieloma względami obecna władza bardzo tamtą przypomina. Ale ja nie o tym.
Jerzy Kłosiński, ustami jednego ze swych bohaterów tak oto uzasadnił sens i cel zarazem władzy ludowej:
- Żeby ci nikt nie mógł powiedzieć – ty ciulu.
A dziś? Zaszamotało się moje klasowe ego, kiedy jeden z bliźniaków warknął publicznie „Spieprzaj dziadu”. Czyżby wróciły czasy poniżenia i pogardy dla plebsu, a wywyższania się pomazańców? A teraz znowu – dla hołoty. Jako nieodrodny pobratymiec owej hołoty, syn małorolnego chłopa limanowskiego – protestuję! Nie mogę nadal milczeć, kiedy telewizja (jeszcze Wildsteinowa) emituje zbitki propagandowe typu „Ring”, a tym bardziej, kiedy premier obraża naród. W każdym razie zdecydowaną jego większość. W tym w dużej mierze swój własny elektorat. |
|
_________________ (...) dlaczego każde miasto
musi stać się Jerozolimą i każdy
człowiek Żydem (...)
Adam Zagajewski - JECHAĆ DO LWOWA |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 11:40 am |
|
|
| ella_hagar |
|
 |
 |
| Dołączył: 01 Mar 2006 |
| Posty: 763 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
No, tak. Cisza taka pod tym tekstem. Nawet moderatorki milczą.
Zapewne ze względu na kwestie polityczne w nim poruszone. Literaci, poeci i poetki z pewnością mają swoje poglądy, ale nie chcą o tym dyskutować. Nie tutaj.
To może choć o formie i stylu?
A tekst jest nieźle napisany, ma w sobie dobrze sformułowane myśli, jest aktualny, jak świeże bułeczki. I bardzo dobry ostatni akapit.
Felieton? Na 90%!
A co do treści, to odniosę się jedynie do zachowań władzy:
„Panować nad sobą – to najwyższa władza”
(Seneka Mł.)
Ktoś to umie?
Kłaniam się i pozdrawiam autora  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 2:50 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
| Dołączył: 12 Kwi 2006 |
| Posty: 1379 |
| Skąd: spod Maciejowej |
|
|
 |
 |
 |
|
Ja czytałam tekst parę razy - ale . ja sob ie przysięgłam, że juz nigdy, przenigdy i przeprze nigdy nie wejdę na polityyczne tematy w tym kraju.
To są chore układy, patowe koalicje, nie wiedzę nic poza walką o stołki i FOTSĘ. która na nich leży -
Po tej pierwszej - cudownie, szalonej SOLIDARNOŚCI którą też ludzie zgnoili (przynajmniej u mnie) nie należałam do niczego - odcięłam się od tego szmaba . ...... e e e koniec .
Podziwiam Kraba, ze jeszcze go podnieca.... to znaczy wkurwia to co się dzieje.
Mnie wali i to w lekceważącym rytmie - mam gdzieś ten kraj, ten rząd tych ministrów, ten sejm i cały ten stworzony ulepek -
Sięgnęli po władzę ludzie którzy o wysławianiu sie nie mają pojęcia, a co dopiero o rządzeniu?
Są w całości niedojdami, nieudacznikami i takimi męskimi cipami (przepraszam ale inaczej nie określę tego co czuję w dodatku sie wnerwiłam i to porządnie) - razem z tymi wymienianymi i skorumpowanymi ministrami aaaaaaaaaaaaaaa szkoda mówic.
Podziwiam Cie Krab !! ale sama zwiewam.  |
|
_________________ ... nie zapomniałam nie e e e e e
to wszystko we mnie jest,
jak ochota na grzech,
na smutek i śmiech .... |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Mar 13, 2007 3:16 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
No cóż, miłe panie... Mnie czasem ponosi. W sytuacjach wyjątkowo paranoidalnych nie wytrzymuję. Czasem napiszę jakiś satyryczny wiersz, czy zwykłą fraszkę. Wiem, że na takie tematy szkoda umysłowego wysiłku, żywot satyry politycznej jest wyjątkowo krótki.
Na gruncie politycznych, czy choćby społecznych sporów nie wyrasta (podobno) wielka literatura. Chociaż - pamiętniki obozowe, czy syberyjskie...
A w naszej krajowej polityce częściej wypadałoby używać słów dosadnych, jakich próbkę dała powyżej Shibbi.
Tekst pisałem niemal bezpośrednio po wysłuchaniu owych konferencji prasowych. Z myślą o jednym zwłaszcza forum, mianowicie w Fabrica Librorum. Teraz wiem, że kuriozalną retorykę premiera podobnie odebrało wielu nie tylko polityków, ale ludzi ze sfer kultury i komentatorów prasowych, odnosząc się zdecydowanie ostrzej niż ja. |
|
człowiek Żydem (...)
|
|
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 8:29 am |
|
|
| KsięgaDawida |
|
|
 |
| Dołączył: 21 Kwi 2006 |
| Posty: 297 |
|
|
 |
 |
 |
|
Myślalem,ze tu chodzi o prozę artystyczną; opowiadania,nowele,ewentualnie fragmenty powiesci,a nie o publicystykę dosć tendencyjną w swojej jednoznacznej wymowie politycznej.
Milczenie rozumiem. I to też,ze często nie można pisac prozy artystycznej bez zajęcia STANOWISKA POLITYCZNEGO. to temat raczej na FORUM DYSKUSYJNE.Pozdrawiam nieustępliwą i wojowniczą "komunę"cytatem ze Słowackiego;
"Szli krzycząc: " Polska! Polska !"-wtem jednego razu
Chcąc krzyczeć zapomnieli na ustach wyrazu....
Wtem Bóg z Mojżeszowego pokazal się krzaka
Spojrzał na te krzyczące i zapytał: "Jaka ?"
(Pochodzi to ze słynnego epigramatu antymickiewiczowskiego i zmienilo tylko swoj ironiczny kontekst oraz adresatow) |
|
_________________ Pierwszym warunkiem docierania do Prawdy jest bezinteresownosć (E. Husserl) |
|
|
|
Wysłany: Wto Kwi 03, 2007 10:58 am |
|
|
| KsięgaDawida |
|
|
 |
| Dołączył: 21 Kwi 2006 |
| Posty: 297 |
|
|
 |
 |
 |
|
| I żeby nie było nieporozumień; w kwestii ocen polityków i polityki polskiej popieram w całosci shibbi. "Szambo" dotyczy również umiłowanej przez Władka "lewicy",ktora jest lewicą jeno we wlasnych wyobrażeniach i ..w autoreklamie. Jeśli chodzi o mój stosunek do poruszania kwestii politycznych na portalach literackich znacznie bliżej mi do elli niż do jakichkolwiek wojujących lewicowco-prawicowców. Ale może warto ten p-roblem poruszyc na forum dyskusyjnym. |
|
_________________ Pierwszym warunkiem docierania do Prawdy jest bezinteresownosć (E. Husserl) |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 3:04 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Otóż to. Taplająca się dekadami w donosach, domysłach i pomówieniach - nie jest warta sztandarów ni chorągwi. Nie mówiąc już o kropli krwi.
Tyle ciekawszych i pożyteczniejszych spraw jest do załatwienia. |
|
człowiek Żydem (...)
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Maj 05, 2007 7:27 am |
|
|
| Wabigon |
|
|
 |
| Dołączył: 23 Mar 2007 |
| Posty: 47 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Nie zgadzam się z tymi komentatorami, którzy uważają, że nie powinno się w portalu literackim pisać o polityce. Myślę, że zawsze jest tu miejsce na felieton, nawet czysto polityczny, ale pod warunkiem, że będzie to naprawdę felieton, albo esej z niezbędnym wkładem artystycznym, który uczyni go "kawałkiem" literatury. Niestety w tym przypadku nie ma tu ani grama sztuki, ani jednej nowej myśli, ani nawet strzępu refleksji. Znajduję tu tylko wylaną żółć, wybuch złości, powtórkę lewicowej propagandy. Bez wdzięku, bez pomysłu i bez grama sztuki. Na takie teksty, rzeczywiście szkoda tu miejsca.
Przepraszam Kraba, jego przyjaciół i znajpmych za szczerość tego komentarza. Nie mam w nim zamiaru obrażania kogokolwiek, ale w tym portalu, gdzie przeważnie wszyscy wszystkich chwalą trudno o pomoc w poprawianiu swojego pisania, a łatwo o samouwielbienie swoich często kiepskich tekstów. Dotyczy to nie tylko Kraba, ale też mnie samego i wielu innych osób.
Pozdrawiam
Wabigon |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Sie 01, 2007 2:15 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
| Wabigon napisał: | Bez wdzięku, bez pomysłu i bez grama sztuki. Na takie teksty, rzeczywiście szkoda tu miejsca.
Wabigon |
Przywalić na odlew to potrafisz. Aż tak Cię prawda w oczy kole?
Twojej PROZY nie da się niestety czytać. Ciekawe, przeczytałem z mniejszą czy większą uwagą wszystkie komentarze w twoim wątku. Opowiadania na samej górze nie da się czytać. Poroniony pomysł i bełkotliwy tekst.
Ale kiedyś może poszukam innego twojego opowiadania. Myślę, że będzie ciekawsze. |
|
człowiek Żydem (...)
|
|
|
| Forum Strona Główna » PROZA |