Forum Amarylis

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Amarylis Strona Główna » MANIFEST » MANIFEST Idź do strony Poprzedni  1, 2
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PostWysłany: Sro Lis 22, 2006 4:18 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

eh - ja wiem, że TY dobrze chcesz, ale nie można być bardziej papieskim niż sam Papież kurka wodna.
Ja nie jestem za taką Communion - z wszystkich FOR - ów ... yk. Taka wataha to ryzyko - nie tylko charakterne, albo li tylko .
Jakoś wolę mniej czy co Sad((
Ale nie ja tu GURU - no to Eh?
PostWysłany: Sro Lis 22, 2006 5:10 pm Odpowiedz z cytatem
ella_hagar

Ja tam nie zawsze chcę dobrze. A po co? ;) Twisted Evil
Co to ja jestem anioł ? Normalnie człowiek. Nawet szczelbę szczelającą noszę ;)

Aż jeszcze raz przeczytałam , co napisałam.
Generalnie gaduła ze mnie, beznadziejna. Wiem.
No, musiałam, po prostu musiałam napisać na wstępie te wywody o moich przemyśleniach ogólnych o forach, grupach itp., itd.
Po to, żeby w "meandrach znaczeń" pytanie ukryć: To Amarylis nie było do tej pory grupą literacką? To kto to byli Amarylisjanie?

A dalej to:
Mnie się NIE rozchodzi o Communion, ja się pytam po prostu o co się rozchodzi i jak ma być teraz ? Piszę tak:
No, to teraz, co? Może się uda razem? Rozumiem, że wirtualne grupy łączą się w grupę realną? To już nie będzie wirtualnie? Trochę trudno będzie.”

Zatem uprzejmie donoszę, że w/w cytat z mojej wypowiedzi zawiera 4 znaki zapytania. Plus stwierdzenie (mniej więcej), że taką Communion trudno będzie być.
A wirtualne grupy, te co maja się łączyć w grupę realną, nie ujmowałam w myślach tak szeroko, żeby zaraz miec na myśli wszystkie fora z hasłem: "użytkownicy wszystkich for łączcie się!". NIE.
Myślenie miałam wąskie – o podgrupach ludzi z grupy Amarylis i Plezantropia.
Ja też wolę mniej, a dobrze, niż dużo za dużo.

A potem to już wiadomo –zgłosiłam akces do realnej grupy poetyckiej.
Smile Podanie czy tam co trzeba. Smile

I wszystkiego udanego życzę. Smile Jesli sie przydam, to sobie też. Smile

PS.
Jak pani/pan gościu nie jesteś tu guru, to kto jest , do licha, guru od manifestu? d'oh!

PostWysłany: Sro Lis 22, 2006 7:56 pm Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Jesteś mądra kobieta, Ellu.
Widzisz, chcemy coś robić, to bardzo cenne, ale nie bardzo wiemy co i jak.
I w tym sęk.
Myślę, że na razie powinniśmy dyskutować na naszych forach dotąd, aż wypracujemy wspólny program, wspólny plan działania. Smile

PostWysłany: Czw Lis 23, 2006 1:34 pm Odpowiedz z cytatem
ella_hagar

E, tam, mądra, Krysiu. Taki tam głuptas ze mnie! Zwyczajny.
Smile

To podyskutujmy. Smile
Podsumowałam, co wiem w temacie.
Wg mnie, kochani, dziś jest tak:

Grupa literacka nosząca nazwę „Banda literacka Zapateros” wywodzi się z grupy poetów - organizatorów imprez w gdańskiej restauracji „Patio”, które stały się piątkowymi wieczorami literackimi. Głoszą „sztukę nie na sprzedaż” i wejście na drogę poetyckiej chwały oraz konieczność oddalenia poezji od cywilizacji technicznej, zwłaszcza od informatycznej i internetowej.
Inicjatorem powstania grupy i jej guru jest poeta i prozaik - Sławomir Majewski.

Zapaterosi podkreślają, że wiersz jest produktem finalnym procesu twórczego, zapoczątkowanego przez zmysły, których odczuwanie zwielokrotnione jest prawdziwymi i sennymi doznaniami , wrażeniami , wspomnieniami tkwiącymi w świadomości lub podświadomości twórcy. Jednym słowem - aby napisać wiersz, trzeba widzieć, jak świat mieni się na dźwięk i widok, a zobaczenie jest możliwie jedynie poprzez zmysły, które dają jednocześnie impuls do tworzenia.
Jest to nawiązanie do myśli filozoficznej Arystotelesa, który twierdził, że należy zetknąć się z rzeczywistością, aby coś w niej widzieć, a umysł może zetknąć się z nią jedynie poprzez zmysły.

Skład grupy:

Christina,
Hoko,
Plezantrop,
Tomasz Michał,
Wojtek

Satelici i sympatycy Zapaterosów, to użytkownicy internetowych for literackich „Amarylis” i „Plezantropii”….

Geneza nazwy:

Pochodzi od pseudonimu „Zapata” nadanego Robertowi Zapale - właścicielowi restauracji „Patio”, w której odbywają się piątkowe spotkania grupy.
Zapaterosi nie zaprzeczają jednak, że wpływ na nazwę grupy miało również sympatyzowanie z postacią meksykańskiego rewolucjonisty – bohatera narodowego Meksyku, Emiliano Zapaty, uwielbianego przez biednych i znienawidzonego przez bogatych, któremu przypisuje się słynne powiedzenie: „lepiej jest umrzeć stojąc, niż żyć na klęczkach” będące parafrazą Tacyta – „lepiej paść z godnością niż żyć w hańbie’, które niejako stanowi credo Zapaterosów.

Założenia programowe:

1. programowa bezprogramowość – Zapaterosi nawiązują tym do założeń znanej grupy poetyckiej „Skamander”, której członkowie uważali, że programy są dzieleniem nieobliczalnego, nieprzewidywalnego życia przez znane. Nie chcieli określać wspólnego programu, nie mieli go, łączyła ich przyjaźń, mieli jednakowe poglądy na temat poezji, choć obierali różne techniki pisarskie.

2. niechęć do internetu jako miejsca dla tworzenia i oceniania poezji, odcięcie się od internetowego sposobu twórczości oraz od internetowego komentowania wierszy, uznanego przez grupę za infantylne skróty myślowe.

3. uznawanie, jako jedynej drogi tworzenia wiersza, ciągu ze stykami : mózg-oko-dłoń-pióro-papier”

4. poszanowanie słowa, druku, papieru, oprawy, a przede wszystkim – Czytelnika

5. swoboda tworzenia - pisz tak, jak ci w duszy gra- raz wierszem białym, raz rymowanym - wesoło, smutno, żartem albo na poważnie.

6. niezależność od wszelkich mód, układów i koterii

7. nulla dies sine linea – ani jednego dnia bez pracy twórczej.

8. propagowanie hasła : „poezja nie znosi kabotynów” !
…………………………………………

Czego brak ?

Może punktu 9 i/lub 10 „poeta jest to …..” lub „poezja to dla nas …” ?
No, czym jest dla członków grupy?
Plus wolne słowo, bez zakazów i nakazów.

Może jeszcze dobry patron wybrany z żywych lub nie (Herbert, Baczyński, Baudelaire, Okudżawa czy
Jacek Dehnel Mr. Green , Kaczmarski, albo Plezantrop ….???? Oj, tam, jest z kogo wybierać)

Jakiś wiersz – manifest Zapaterosów ? Niekonieczne napisany przez członka grupy.

Logo grupy ? Może nawet znaczek do klapy?

Czasopismo, gazetka, regularnik lub nieregularnik, przy którym grupa mogłaby się skupić - wydawnictwo własne lub obce. Lub strona, kącik w czasopiśmie.

I zasady przynależności, kto kogo wprowadza lub zaprasza. Do grupy. Lub … kameralnie, grupa zamknięta. Albo Zapaterosem może zostać każdy kto żyw, kreatywny, kto lubi i chce tworzyć.

Plus koniecznie trzeba zaistnieć ! W mediach albo wśród ludu. Żeby było wiadomo. Żeby mieć autorytet i siłę opiniotwórczą. Żeby przekazać światu - oprócz twórczości - swoje niebanalne poglądy.
I jakaś animacja kultury, organizacja imprez poetyckich, promowanie zdolnych, bezinteresowna pomoc, opieka, realizacja jakiegoś hasła np. "Zapaterosi czytają całej Polsce poezję" czyli poezja pod każdym dachem ...

Jak myślicie?

Ciepło ... Smile z wyrazami symaptii

Ostatnio zmieniony przez ella_hagar dnia Pią Lis 24, 2006 7:02 am, w całości zmieniany 5 razy

PostWysłany: Czw Lis 23, 2006 2:17 pm Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Powiedziałam "mądra kobieta"?
Teraz mówię: genialna !
Tego właśnie trzeba, trochę teorii i uporządkowania w naszym chaotycznym, spontanicznym działaniu.
Po twojej analizie nawet mi teraz ta nazwa "zapateros" zaczyna się podobać, tym bardziej, że TKM zszargał się ostatecznie polityką, a innej nazwy nie możemy uzgodnić.
Ellu, ty nam tu podwaliny, fundamenty tworzysz!

PostWysłany: Czw Gru 07, 2006 3:39 pm Odpowiedz z cytatem
ella_hagar

To co z tą grupą trzymającą pióro? Co z nią jest? Smile

Jak tam szanowna literacja? Były wybory prezesa? ;))))

Są nowe wieści? Nowe działania? Nowi członkowie? Wynik dyskusji ?
Co nowego powstało pod wpływem? Jakieś pomysły, utwory?
Co tam czytacie w piątki?
Może relacja, reportaż z wieczoru piątkowego? (lepiej fotoreportaż! )

Pełna życzliwości, upraszam Zapaterosów - w imieniu wszystkich - o wieści z linii frontu Smile
Byłoby miło.
Z wyrazami sympatii Smile
ela

PostWysłany: Sob Gru 30, 2006 9:25 pm Odpowiedz z cytatem
gurami
moderator

Elu muszę przyznać, że jesteś wyjątkowa, powtórzę za Christi, jesteś genialna!!!!!!!

Nie wiem kim jest ten 'gość' do góry, ale chyba nie czyta wszystkiego...w każdym razie to co stworzyłaś, cały ten regulamin, albo jego wstęp..jest świetny....

Pozdrawiam ciepło
gur
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Pią Sty 05, 2007 5:02 pm Odpowiedz z cytatem
macierzanka

A czy ja też mogę, w końcu Gdańszczanka z urodzenia, a i Lębork o rzut beretem od 3miasta, poza tym często dość bywam (byle w weekend)
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
MANIFEST
Forum Amarylis Strona Główna » MANIFEST