Forum Amarylis

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Amarylis Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE » MILANO sierpień 2007 -Spacer po mieście -Z a p r a s z a m :
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
MILANO sierpień 2007 -Spacer po mieście -Z a p r a s z a m :
PostWysłany: Sob Wrz 15, 2007 8:53 pm Odpowiedz z cytatem
Shibbi

Mediolan
- miasto położone w północnych Włoszech, na północno-zachodnim skraju Niziny Padańskiej. Stolica regionu Lombardia i ośrodek administracyjny prowincji Mediolan. Miasto ma 182,4 km2 powierzchni. Zamieszkuje je ponad 1,3 mln mieszkańców, gęstość zaludnienia 7135,7 na km2 zespół miejski posiada 3,7 mln mieszk. (2001).

Mediolan:
-
Został założony prawdopodobnie przez Celtów, następnie był rezydencją cesarzy zachodniorzymskich. W 313 roku właśnie w tym mieście Konstantyn Wielki wydał edykt, dzięki któremu chrześcijanie uzyskali wolność wyznawania swojej religii.
- Ważnym okresem w dziejach miasta były rządy Viscontich i Sforzów w czasie których Mediolan stał się centrum kultury i sztuki. Z tego okresu pochodzi m.in. :: kościół Santa Maria delle Grazie ze słynnym obrazem „Ostatnia wieczerza”(o tej wizycie będzie osobna galeria zdjęć).
- Został zbudowany na planie pajęczej sieci z ulicami rozchodzącymi się promieniście z głównej Pizza Duomo. Miasto jest objęte trzema koncentrycznymi obwodnicami, przy czym w obrębie dwóch, poprowadzonych wzdłuż granic miasta z różnych epok, znajdują się wszystkie interesujące zwiedzających obiekty.
- Pierwszą z tych obwodnic jest Cerchia dei Navigli otaczająca zabytkowy Mediolan.
- Drugą natomiast jest Viali, obejmująca swoim zasięgiem Parco Sempione i Giardini Pubblici - Castello Sforzesco, czyli dwa sporych rozmiarów parki. (proszę powiększyć mapkę dołączoną – zaraz wszystko będzie jasne)

Mediolan jest drugim po Rzymie miastem Włoch, bardzo ważnym węzłem kolejowym i drogowym, głównym ośrodkiem finansowym (giełda, liczne banki i towarzystwa ubezpieczeniowe) oraz jest największym w kraju ośrodkiem przemysłowym (przemysł maszynowy, elektrotechniczny, środków transportu - Alfa Romeo, chemiczny - koncern Pirelli, odzieżowy - światowy ośrodek mody, a także metalowy, szklarski, spożywczy - sery, wina Cinzano i inne, porcelanowo-fajansowy, rafineryjny, hutnictwo żelaza. Znajdują się tu 2 porty lotnicze (Malpensa i Linate... haha a ja zwykle ląduję na trzecim i chyba najszczęśliwszym w Bergamo), 3 uniwersytety (od 1863, 1920 i 1924) i inne uczelnie, Akademia Literatury, instytuty naukowe.
Pełni funkcję koła napędowego włoskiej gospodarki, nie jest podobny do żadnego innego miasta we Włoszech. Zamglony i mokry w zimie, gorący i parny w lecie, podobny jest do większości dużych miast europejskich. Nie jest miastem niszczejących pałaców, brukowanych placów i la dolce vita.
W Mediolanie życie upływa bardzo szybko, w myśl zasady - czas to pieniądz, a konsumpcja i dyscyplina pracy rządzą życiem jego eleganckich mieszkańców. Nie polecanym jest odwiedzanie tego miasta w miesiącach letnich: lipcu i sierpniu gdyż panujący duszny klimat nie sprzyja zwiedzaniu, lepiej udać się nad morze jak to robi większość mediolańczyków. Polecanymi na zwiedzanie są zatem pory wiosenno-jesienne. Mediolan nie jest tylko miejscem przemysłowym, dużo w nim historii, warto na przykład odwiedzić takie miejsca jak Accademia Brera, katedrę Santa Maria delle Grazie ("z Ostatnią Wieczerzą" Leonarda da Vinci), Zamek Sforzów, czy kościół św. Ambrożego - patrona miasta. Jakby na przekór brzydocie niektórych części miasta, wizualny aspekt życia bierze się w Mediolanie bardzo na serio.

Zapraszam na przejażdżkę turystycznym autobusem – ale nie tylko.
Część zdjęć jest zrobiona właśnie z tegoż autobusu – ale część jest już z pieszych i nocnych wypraw (co łatwo zauważyć), bo centrum --- no... w promieniu 10 km (od Duomo) – zdeptałam z aparatem pieszkom .
Osobiście jestem zauroczona połączeniem zabytkowych elementów miasta z nowoczesnymi budynkami. Tam jest wszystko urządzone pod współcześnie żyjących i nikt nie robi krzywdy ani zabytkom, ani sobie (zwróćcie uwagę na tramwaj - który przejeżdża pod XIII wieczną bramą).
Jak wszędzie i tam ludzie się kochają ... co udało się skraść w witrynie kawiarenki (on się zorientował że ich „cyknęłam).
Starałam się pokazać miasto takie jakie jest – niczego nie wycinałam i nie upiększałam. Są - jak wszędzie miejsca wybłyszczone do bólu ( centra handlowe, główne miejsca zwiedzania przez turystów), ale są i tuż obok miejskie wysypiska śmieci .
Można znaleźć wśród molochów budowlanych koronkowe balkoniki, wypieszczone sztukaterią okna i obramowania wejść i na wskroś ażurowe a nawet pajęcze kraty wyhaftowane przez cierpliwego kowala - artystę; szalone bramy wjazdowe - jak dla konia trojańskiego ale i boening 777 by się zmieścił z podkurczonymi skrzydłami Bad Grin ) i subtelne, romantyczne pasaże i przejścia.
Wśród królujących olbrzymów hotelowych są i kilkupokojowe, kameralne, wypieszczone kwiatami maleńkie pensjonaty w samym centrum miasta; zwariowane rzeźby - usytuowane w takich mirejscavch, ze mówiac krótko dech zapiera. Ale to świat biznesu - i wszystko PO TO, żeby zaintrygować i jednak podejść.
Trudno zrobić zdjęcie bez zahaczenia się o dźwig - to udręka foitografujących. Miasto jednak tętni życiem i jest - nie zapominając o turystach z których dostatnio żyje - wielkim placem budowy.
Baczcie uważnie .... nie pomijając niczego.

Serdecznie zapraszam na spacer. Proszę włożyć wygodne buty, zabrać butelkę mineralnej i z 20 euro na wszelakiej maści opłaty – bo to kraj biznesu- za wszystko się płaci. (haha... WY możecie w fotelu z drinkiem ;)
Nie chcę zanudzać – na wszelkie pytania chętnie odpowiem natychmiast - .
Instrukcja obsługi linka:
1) kliknąć w link łapką – jak nie zadziała przekleić w pole adresowe i kliknąć.
2) każde zdjęcie można powiększyć klikając w nie – ale ... trzeba odczekać momencik – i zapewniam że się opłaca !!!
Życzę miłych wrażeń.

http://picasaweb.google.pl/Shibbi53/WycieczkaPoMilano08082007?authkey=aK7SELo9UaY

Jak się łatwo domyślić.. takich zaproszeń jeszcze wyślę kilka - Smile a dla hagar mam specjalne cudo - z tak zwanego OKNA i nie tylko samolotu - ale chwilka cierpliwości Mr. Green Mr. Green

Ostatnio zmieniony przez Shibbi dnia Nie Wrz 16, 2007 8:17 am, w całości zmieniany 3 razy

na smutek i śmiech ....
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Sob Wrz 15, 2007 10:32 pm Odpowiedz z cytatem
hewka

Smile jejku, Gosiu, jestes NIESAMOWITA, zrobilas kawal porzadnej roboty, ten opis to cudo, zdjecia profesjonalne, zazdroszcze Ci az ze tak umiesz operowac aparatem... ja totalne beztalencie az sie wstyd przyznac Embarassed dzieki, sciskam i pozdrawiam Smile

PostWysłany: Nie Wrz 16, 2007 11:12 am Odpowiedz z cytatem
wiosna

Ale świetna wycieczka!!! Na zdjęciach pięknie widać to, o czym piszesz...Zachwyca odmienność architektury i umiejętność komponowania starego z nowym....Complimenti!! bardzo mi się podoba, pozdrawiam...

PostWysłany: Nie Wrz 16, 2007 11:32 am Odpowiedz z cytatem
Shibbi

Dzięki wytrwałym i ciekawskim turystkom za space - myśle, że na następne też dacie sie zaprosić d'oh!

na smutek i śmiech ....
PostWysłany: Nie Wrz 16, 2007 1:22 pm Odpowiedz z cytatem
ella_hagar

Ósmy cudzie ty mój ! Smile
Aleeee dałaś czadu.
taaaaaaak - cóż mogę tu jeszcze powiedzieć i dodać ?
Jestem oszołomiona Twoimi zdjęciami.

Jest tego tyle, och. Ale ładne kadry, ładny spacer zafundowałaś Smile
Nigdy nie byłam w Mediolanie, ale mam wrażenie, że jednak tak.

Applause Smile Applause

PostWysłany: Nie Wrz 16, 2007 3:07 pm Odpowiedz z cytatem
Shibbi

Fajnie, ze tak sie przeszłaś wirtualnie - o to szło Exclamation

Widział je juz kiedyś fachman foto - no cóż, niby nie złe - jako amatorskie - nie krytykował jakoś okrutnie.
Parę uwag dał na przyszłość, ale jedno co powiedział po dwóch pierwszych:
KRZYWE - wszystkie sciągnięte na prawo - nie dość, że ja się przechylam we fte srtone - to jeszcze oko aparat wlecze za sobą Bad Grin Bad Grin
Kazał wyprościć - ale jakbym sie wzięła za to w jakimkolwiek programie to nie wiem czy bym zdążyła na wigilię
Przepraszam za te krzywiznę Doubt

na smutek i śmiech ....
MILANO sierpień 2007 -Spacer po mieście -Z a p r a s z a m :
Forum Amarylis Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE