Wysłany: Nie Sie 24, 2008 12:58 am |
|
|
| woskowa dama |
|
|
 |
| Dołączył: 16 Sie 2008 |
| Posty: 2 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kolejny akt perswazji. Uczę się ufać, temu co myślę, jednak w ogromie bzdetnych myśli, plączą się te prawdziwe, te 'moje'.Czasmi trud mi sprawia „wyłowienie narybku”. Gdy w końcu znajdę swoje złotko, nie mogę sobie samej uwierzyć, dręcząc się, szukam dalej i syzyfowa praca zaczyna się na nowo.
Kabaretem jest człowiek...człowiek, który nie ma wątpliwości, ma za to umysł piękny, myśli niczym nici w krośnie, poukładane, wybierane są odpowiednio do sytuacji. Maszyna, nie mająca sumienia, bo po co, skoro wszystkie znaki zapytania są sprytnie wymazywane. Parodiuje, wyśmiewa, roztacza w okół siebie woń czystego intelektu, mając przy tym rację, głosi prawdę. Zaraża jednocześnie słuchaczy swoimi myślami, klonując je bezpośrednio do nas samych, nieświadomych obłudnej ingerencji. To nam się podoba, wychodzimy bogatsi, mądrzejsi, zdystansowani. Złoty ryj maszyny wkręca się co raz głębiej w nasz umysł, duszę, aż w końcu wyłącza indywidualne myślenie, przełączając na własny kanał.
Ironiczne, oczywiście, sami nie potrafimy się temu przeciwstawić, ba nawet przyznać do kradzieży.
Podświadomie, pragniemy powrócić do tej niezapisanej karty, czystej i jasnej, naszej.
A ja? Wciąż nie ufam myślom. |
|
_________________ "Cała powierzchnia jej ciała pokryta była warstwą drobnego piasku, który tuszował szczegóły i podkreślał kobiece linie; wyglądała zupełnie jak posąg przyprószony piaskiem."
Abe Kobo "Kobieta z wydm" |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Sie 25, 2008 5:33 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
| Dołączył: 12 Kwi 2006 |
| Posty: 1352 |
| Skąd: spod Maciejowej |
|
|
 |
 |
 |
|
Oświadczam uroczyście, że nie czytam
- nawet łaskawie nie zamieniłaś z nami słowa - ot tak choćby z elegancji - czy kurtuazji
Powodzenia -  |
|
Ostatnio zmieniony przez Shibbi dnia Wto Sie 26, 2008 4:21 pm, w całości zmieniany 1 raz _________________ ... nie zapomniałam nie e e e e e
to wszystko we mnie jest,
jak ochota na grzech,
na smutek i śmiech .... |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Sie 26, 2008 12:21 pm |
|
|
| ella_hagar |
|
 |
 |
| Dołączył: 01 Mar 2006 |
| Posty: 749 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
Shibbi ma rację, ale ja wezmę poprawkę na nieśmiałość.
Przeczytałam chmurkę nr 2.
Ogólnie przyjemnie się czyta.
Bez fabuły ? Czy to coś w rodzaju bloga?
Takie myśli, jakie się miewa w wannie lub na przystanku autobusowym w pełnym słońcu. Nie jest złem zapisywanie ich.
Tylko, ze nie ma w tym obrazów i emocji.
Co zamierzasz? Co to będzie? Skakanie z chmurki na chmurkę, tj, z myśli na myśl, z tematu na temat? Czy rozwiniesz teksty w coś konkretnego?
Napisz może większą całość i się oceni lepiej. Po kawałku to nie lubię, bo nie lubię seriali.
Chyba, że to nie po kawałku a po prostu mini proza... Hm.
Może coś dodasz od siebie dla czytelnika?
Pozdrawiam ciepło
życzę miłego lata. |
|
|
|
|
 | |  |
| Forum Amarylis Strona Główna » PROZA |