Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 5:17 pm |
|
|
| Kornelia |
|
 |
 |
| Dołączył: 11 Kwi 2006 |
| Posty: 176 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Wiersz dedykuję swojej zmarłej babci,
która znosiła w swoim domu bicie i pijaństwo
"ukochanego" męża
czarna róża rozkwitła na twojej ręce
i szybkimi ruchami przecinała
twarz ukochanej żony
zostawiała za sobą krwawiącą
drogę i nieuleczalny ból
codziennie smakowałeś jej
cierpienia i śmiejąc się w duchu
nad jej krzywdą
rozmyślałeś nad kolejną nauczką
za nieposłuszeństwo
zapach zła unosił się nad
jej bezwładnym ciałem kiedy
skopałeś ją za własne grzechy
nie odeszła
za bardzo kochała brutala
bez serca i znosiła
łzy bólu a żal roztrzaskał
jej serce w tysiące
nieposkładanych puzzli
umarła z uśmiechem na ustach |
|
_________________ ... twoje usta nadawały życiu smak ... |
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 5:30 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 2496 |
| Skąd: Gdańsk |
|
|
 |
 |
 |
|
O rany....
Sranione serce
Kornelio, natychmiast wyrzuć to do kosza.
A babci należy się szacunek, a nie takie badziewie. |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 5:41 pm |
|
|
| Kornelia |
|
 |
 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Jak już to "zranione"... Poza tym mam do niej ogromny szacunek a jeśli wygląda banalnie to może wyglądać. Może nie potrafię przelać na papier tego co ona przeszła. |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 5:54 pm |
|
|
| arena |
|
 |
 |
| Dołączył: 12 Kwi 2006 |
| Posty: 378 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Kornelio, możesz przelać to na papier. Ale piszesz poezję. Poezje naszej epoki. Jeśli pokazujesz, to także dla formy. Już sama dedykacja wszystko mówi … nie trzeba nawet czytać wiersza. A jeśli trzeba, zrób to tak, aby poruszyć odbiorcę – bo przecież także dla niego piszesz, inaczej nie czekałabyś na opinie . Temat porusza – oczywiście, ale myślę, że już same nożyczki w Twoim ręku uczyniłyby ten wiersz ładnym utworem poświeconym Twojej Babci.
Nie wiem, czy życzysz sobie podpowiedzi, jeśli … myślę, że kilka osób chętnie pomogłoby Ci. Pozdrawiam serdecznie Arena |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 6:04 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 2496 |
| Skąd: Gdańsk |
|
|
 |
 |
 |
|
Kornelio, już pisałam na temat wzorców i trędowatej. Musisz się nauczyć rozróżniać co jest literaturą, a co kiczem. Kicz H. Mniszek jest wyjątkowym arcydziełem w swoim gatunku, ale naśladować go nie można.
Od samego tytułu dostaję skrętu kiszek, a reszta ... nie lepsza. Jakoś nie wierzę w tę babcię, może dlatego, że zagrałaś na fałszywych nutach.
Moim zdaniem - do kosza.
A babci zanieś kwiatki. |
|
Ostatnio zmieniony przez Christine dnia Czw Kwi 27, 2006 6:10 pm, w całości zmieniany 2 razy |
|
|
|
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 6:06 pm |
|
|
| Kornelia |
|
 |
 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
| Droga Areno, ja chętnie skorzystam z podpowiedzi co tu zmienić czy może coś dodać albo coś przekształcić, bo sama nie mam pojęcia jak to poprowadzić |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:12 pm |
|
|
| AdamS |
|
 |
 |
| Dołączył: 13 Kwi 2006 |
| Posty: 26 |
| Skąd: Nieważne skąd, ważne dokąd! :) |
|
|
 |
 |
 |
|
| Hmmm a mi się wydaje że Kornelię trzeba zrozumieć, pisze dla nas o swojej zmarłej babci ( mam nadzieję że autentycznie, bo nie pojmuję jak można świecić uczuciami w poezji na pokaz) a wy tu na nią z motykami, kijami i wszelakim inwentarzem ogrodniczym... i do krtani... a to że forma, a to że styl... Jeno ja pragnę zauważyć jedno, że to nie wiersz dla nas tylko dla uochanej babci Kornelii i jest spontanicznym przekazem uczuć skierowanym do niej... więc mi tu podręczniki do poezji schować, umysły otworzyć i wyobraźić sobie jak babcia Kornelii to czyta i jak ciepła łza wzruszenia balansuje jej na dolnej powiece... i myślę że tym widokiem i poczuciem bliskości drugiej osoby chciała się z nami Kornelia podzielić a nie wiedzą i umiejętnościami technicznymi... tyle... |
|
_________________ Przechodzić chcę przez świat jak pielgrzym, który myśl swoją ciągle kieruje w jedną stronę... Do Boga... Św Urszula Leduchowska / Życie jest piękne, tylko ludzie są do dupy - napis na murze... |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 9:24 pm |
|
|
| Nadzieja. |
|
 |
 |
| Dołączył: 13 Kwi 2006 |
| Posty: 95 |
| Skąd: Koszalin |
|
|
 |
 |
 |
|
to nie do końca tak. zrozumieć, ale i pomóc bo psze państwa i Kornelio najdroższa, ja rozumiem że dla babci, najukochańszej istoty co ciągle gdzieś w tobie, co ciągle pomiędzy, ale to się należy jej Coś prawda? i to dla niej najpiękniej powinnaś, a nie banalnie bo ona przecież niebalnalna napewno. a panienko droga to kiczem zapachniało, ja cię przepraszam, ale prawda taka.
z moich rad to unikać oklepanych zwrotów bo przecież pomysł jest i jest dla kogo! a zranione serce ująć inaczej, a ukochaną też przecież można zaczarować. Przeczytaj swoje zakończenie. Dla mnie prozaizacja. Podoba mi się sformułowanie 'za własne grzechy'. Ale ja proszę cię poprostu błagam unikaj tego banału bo to do niczego nie prowadzi nawet jak piszesz dla kogoś kto ważny to przecież nie usprawiedliwia.
to co teraz, to nie do kosza to powieś nad ścianą żeby pamiętać jak nie pisać więcej i czego unikać. Z całym szacunkiem dla twej babci.
pozdrawiam cię cieplutko i mam nadzieję że nie uraziłam.
Aś. |
|
_________________ z braku talentu do oddychania |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Czw Kwi 27, 2006 10:01 pm |
|
|
| Kornelia |
|
 |
 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Droga Asiu, nie czuję się urażona, wręcz przeciwnie. Może wezme w ręce swoje nożyczki i trochę poucinam wiersz, a jak wyjdzie coś sensownego to pokaże ) |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 28, 2006 4:11 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
| Dołączył: 12 Kwi 2006 |
| Posty: 1379 |
| Skąd: spod Maciejowej |
|
|
 |
 |
 |
|
Przeczytałam.
Dla mnie wiersz, nie jest jakimś potwornym kiczem, za tgo komenatrze no cóż, zostawię bez komentarza. |
|
|
|
|
| Forum Strona Główna » WIERSZE KAŻDEGO DNIA |