Wysłany: Pon Sie 28, 2006 2:20 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
| Dołączył: 12 Kwi 2006 |
| Posty: 1352 |
| Skąd: spod Maciejowej |
|
|
 |
 |
 |
|
Myślę, że TU mało zmieni - ale w razie nekrologu w gazecie - to może się skojarzy czy co (((((((((( |
|
_________________ ... nie zapomniałam nie e e e e e
to wszystko we mnie jest,
jak ochota na grzech,
na smutek i śmiech .... |
|
|
|
Wysłany: Pon Sie 28, 2006 8:03 pm |
|
|
| Ag |
|
|
 |
| Dołączył: 11 Kwi 2006 |
| Posty: 67 |
| Skąd: Poznań pełen doznań |
|
|
 |
 |
 |
|
A jase tak myślę, że miło Wasze imiona poznać, ot.
Ktoś może powiedzieć, – Co to zmienia? Pewnie, że nic, bo nadal pozostajemy sobą. Imię, to tylko „koszulka z numerem”, albo aż…
I tu ciśnie się cytat z Kubusia Puchatka „miałem zamiar zmienić koszulkę, ale zmieniłem zamiar”.
Większość ludzi dąży do anonimowości z różnych względów.
A mnie się podoba, kiedy jadę na wieś i od czasu do czasu ktoś wita mnie i zwraca się do mnie po imieniu.
Magdalena Pielich (Ag) |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Sie 29, 2006 10:38 am |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 2464 |
| Skąd: Gdańsk |
|
|
 |
 |
 |
|
Moi drodzy, nikt nie zmusza i każdy postąpi jak zechce. Zachęcam jedynie do skorzystania z funkcji w profilu:
| Kod: | Podpis:
To jest blok tekstu, który może być dodawany do Twoich postów. |
Tam można umieścić imię i nazwisko. Aby było widoczne należy pamiętać o oznaczeniu ptaszkiem w każdym poście rubryki :
| Kod: | | Dodaj podpis (może być zmieniony w profilu) |
To wskazówki techniczne. Co do celowości - każdy niech sam to przemyśli.
Acha, jeśli ktoś chce aby imię i nazwisko było widoczne zamiast nicka, to musi do mnie napisać na priv i poprosić o zmianę, bo tylko ja to mogę zrobić. |
|
_________________ Krystyna Bogusławska |
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 29, 2006 5:47 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
| Dołączył: 24 Kwi 2006 |
| Posty: 1311 |
| Skąd: Tarnów |
|
|
 |
 |
 |
|
| Milej się trochę zrobiło. Prawie jak w studenckiej grupie na początku października. :wink: |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 29, 2006 5:59 pm |
|
|
| mewa |
| moderator |
 |
 |
| Dołączył: 20 Kwi 2006 |
| Posty: 1662 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Elżbieta Adamiec - mewa:)  |
|
_________________ Mówiłaś, że byłaś najbardziej szczęśliwa, gdy tańczyłaś, mówiłaś też, że byłaś najbardziej szczęśliwa, gdy tańczyłaś ze mną, a teraz które ze zdań wybierasz? / Cohen |
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 29, 2006 6:02 pm |
|
|
| mewa |
| moderator |
 |
 |
| Dołączył: 20 Kwi 2006 |
| Posty: 1662 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
to znowu ja:) Elżbieta Adamiec - mewa i czasami skrót :ndg, a to oznacza Nowy Dwór Gdański - miejsce urodzenia:)   |
|
_________________ Mówiłaś, że byłaś najbardziej szczęśliwa, gdy tańczyłaś, mówiłaś też, że byłaś najbardziej szczęśliwa, gdy tańczyłaś ze mną, a teraz które ze zdań wybierasz? / Cohen |
|
|
|
Wysłany: Sro Sie 30, 2006 8:55 am |
|
|
| wiosna |
|
 |
 |
| Dołączył: 11 Kwi 2006 |
| Posty: 203 |
| Skąd: Gdynia |
|
|
 |
 |
 |
|
| Aleksandra Tarkowska - wiosna :D |
|
_________________ Aleksandra Tarkowska |
|
|
|
Wysłany: Czw Sie 31, 2006 8:20 pm |
|
|
|
Witam
Doceniam inicjatywę i nie wątpię w jej dobry skutek, jednak sam ostatnio nieaktywny twórczo jestem i przy swym nicku raczej pozostanę.
Traktuję go na swą miarę jak Głowacki Prusa, a przy okazji swej rodzinie siary zbytniej po świecie nie robiąc.
Pozdrawiam serdecznie, Dominidano |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 12:57 pm |
|
|
| ella_hagar |
|
 |
 |
| Dołączył: 01 Mar 2006 |
| Posty: 749 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
Pseudonimy w necie, to powszechny zwyczaj, tak jak i netowy zwyczaj mówienia do siebie „na ty”.
Pseudonim możemy sobie nadać dowolny i nie jest to oszustwem.
W dodatku ma to urok, magię. Sympatyczne zjawisko.
Pseudonim to wcale nie pseudo człowiek. Nick nie oznacza zakładania maski, podszywania się, udawania kogoś innego lub manipulowania innymi (choć są tacy, którzy do tych celów go wykorzystują).
Zaś nick na forum literackim pozwala przezwyciężyć nieśmiałość debiutanta-amatora. Czuje się on pewniej, nie przejmuje się tak dogłębnie krytyką A to chyba ważne.
Poza tym … No, sami zobaczcie : Prus, Orkan, Strug, Brzechwa, Boy, Conrad, Molier, Wolter , Stendhal, Neruda (Pablo), Negri Pola, Osterwa, Caravaggio, Joe Alex, Lewis Carroll, El…y, Wiech, Nienacki, Or-Ot, Leśmian, Bob Dylan, Syrokomla, a Tuwim miał podobno ponad 60 pseudonimów.
To ja też chcę! :D ;)
Nazywam się ella.
Ella Hagar.
Co się zmieni, jeśli powiem, że moje nazwisko brzmi zwyczajnie Kowalska ? Albo bardziej oryginalnie - Drążek czy Hagar?
Ale powiem o sobie więcej:
Naprawdę mam na imię Elżbieta.
Naprawdę urodziłam się i mieszkam w Warszawie.
Jeśli ktoś chce mnie poznać bliżej, to zapraszam na gg lub na pw, gdzie wyjawię nazwisko, bo czemu nie?
Będzie mi ogromnie miło.
Więc pozwólcie mi być ellą hagar, bo to niespotykanie fajny nick ;)
A nad grobem moim stać będą i głową kiwać nade mną. A ja sobie każę napisać na tablicy:
Tu leży taka to i taka kobieta umarła
Co za życia zwać się ellą hagar uparła… :P
PeeS: Jest mi ogromnie miło, że mogę bywać w Amarylisie. I że mogę Was czytać – pod pseudonimem czy pod nazwiskiem. Szanuję wasze zdanie. A moje nazwisko? Ono wam nic nie powie. Mam pseudonim, ale przecież dużo mam w sobie z człowieka, bo wszystko.
Serdeczności.
PeeS. cześć Dominikdano.  |
|
Ostatnio zmieniony przez ella_hagar dnia Pią Sty 19, 2007 2:26 pm, w całości zmieniany 2 razy _________________ [eh] |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 2:24 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
e e e Dominikdano - ja już myślałam, że Cię uprowadzili czy porwali czy czy nie wiem co miło że jesteś  |
|
jak ochota na grzech,
|
|
|
Wysłany: Pią Wrz 01, 2006 2:29 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
do eh !!!!!!!!!!!!!!!!
O o o o o matkosałatko :cry: :wink:
no dobraa a a a a nikt nie wie, że ja jestem Greta Garbo tylko ukryłam się za jakimś takim śmiesznym Shibbi a potem podszyłam pod pierwszą lepszą z ksiażki telefonicznej na tych na ka
Czasy niewolnicze się skończyły i można bez mała prawie wszystko - zatem witaj Ella Hagar :wink: |
|
jak ochota na grzech,
|
|
|
Wysłany: Sro Paź 11, 2006 1:40 pm |
|
|
| Skała |
|
 |
 |
| Dołączył: 03 Lip 2006 |
| Posty: 113 |
| Skąd: Sulejówek |
|
|
 |
 |
 |
|
to że z daleka od siebie nie oznacza że nie powinniśmy się znać.
chociaż że przez szkło
pozdrawiam Piotr Żołądek |
|
_________________ Piotr Żołądek |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Lut 05, 2007 9:56 am |
|
|
| KsięgaDawida |
|
|
 |
| Dołączył: 21 Kwi 2006 |
| Posty: 297 |
|
|
 |
 |
 |
|
Nie wiem na czym ta wymiernosć ma polegać? Pomysl mocno średni a już powoływanie się na cywilizacyjną anonimowosć na milę zajeżdza sloganem. I na dobre nie wiadomo o co w tym chodzi; czy o częstsze(sic) zmiany nicków czy o podawanie obok nicku nazwiska i imienia. To żaden problem; można podać taki nick,który bedzie udawał nazwisko i imię...Jak sprawdzić stan faktyczny? Nie jestesmy w realu. Pomysłodawca pomija problem,ze na nick też trzeba sobie zapracować. Podobnie jak na nazwisko,a wiec "dekonspiracja" niczego nie zmienia.Ponadto,na jednym portalu mogę mieć dobrą czy bardzo dobrą opinię,(co jednak rzutuje na oceny i komentarze),a na drugim przeciwnie-bardzo złą.Tak też jest i w rzeczywistosci. Zwlaszcza w rzeczywistosci polskiej.Opinia (uogolniona ocena "działalnosci" przeszłej) ma wpływ na ocenę "działalności" aktualnej.Nazwałbym to jakąś niedojrzałością,o której tak cżęsto wspomina Gombrowicz. Opinia "na portalu" w przeciwienstwie do opinii funkcjonującej w rzeczywistosci,szybciej się zmienia,czesto bez "artystycznych"(tekstualnych) uzasadnień; po prostu pewna ilosć uczestników dochodzi do przekonania,ze "lider" zanadto odbił sie od portalowej przeciętnosci. I zaczyna się prymitywny mechanizm polskiego piekiełka.
Zresztą,w tych relacjach między nickiem a konkretą osobą "działającą" na jakimś portalu,możliwe są różne konfuguracje. Ja np znam Marka Ciućkę z publikowanych przezeń tekstów (również w papierze) i slamów,a nie znam portalow na które się powołują dyskutanci.I prawdę mówiąc te portale wcale mnie nie interesują.Negatywna ocena? Nie! Zwykłe stwierdzenie faktu.Pzdr. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Lut 05, 2007 10:14 am |
|
|
| cytrynka |
|
 |
 |
| Dołączył: 04 Lut 2007 |
| Posty: 7 |
| Skąd: Sulejówek |
|
|
 |
 |
 |
|
Mam nadzieję że w Amarylisie zostanę pozytywnie oceniona. Przecież nie liczy się, jak się naprawdę nazywamy, liczy się tylko, kim tak naprawdę jesteśmy. Pod zmienionym nazwiskiem można być tym samym - dobrym, kochającym, wsoaniałym człowiekiem. Tylko od nas zależy czy ludzie zapamiętają nasze imię w pozytywnym znaczeniu, musimy sobie sami na to zapracować...
Pozdrawiam:)
cytrynka - Monika Wieteska |
|
|
|
|
Wysłany: Pon Lut 05, 2007 10:47 am |
|
|
| KsięgaDawida |
|
|
 |
| Dołączył: 21 Kwi 2006 |
| Posty: 297 |
|
|
 |
 |
 |
|
Moj post z 10,56 odnosi sie do początkowych teoretycznych uwag na temat nicku i nazwiska.Wywołana tym seria autoprezentacji wydaje sie sympatyczna.Motywy "ukrywania sie " pod nickiem,o ile to jest ukrywanie, sa zapewne różne. Ella Hagar czyni to -jak sama twierdzi- z nieśmiałości,ja zas wprost przeciwnie Nie chciałbym ,aby na lekturę moich tekstów oraz ich ocenę wpływało moje nazwisko. Wydałem bowiem 10 tomów poezji,1 tom esejów,1 ksiażkę dla dzieci i przetłumaczyłem( z róznych języków) pod różnymi pseudonimami kilkanascie tomów prozy artystycznej oraz parę sztuk.Moje przeklady wierszy są w róznych polskich antologiach i odrębnych publikacjach poetów obcojęzycznych. Kilkanascie tekstów, głównie poetyckich ,tłumaczylem na angielski,hiszpanski i włoski. Niekiedy sam piszę w tych jezykach i zdarza mi się to publikowac,raczej w papierze niż na obcych portalach literackich,ktorych po prostu nie znam. Nie uważam sie za zawodowego tlumacza,gdyż nie podzielam pospolitego w tych kręgach arcykorporacyjnego poglądu,ze tłumaczenie to działalność artystyczna.
Figuruję we wszystkich slownikach pisarzy polskich oraz w 1 amerykańskim i 1 francuskim. Nie ma to znaczenia,gdzie sie urodziłem. Przynajmniej dla mnie. Nie ma tez znaczenia,ze mieszkam w Warszawie. Wolałbym mieszkać w Barcelonie albo w Rzymie,w każdym bądz razie gdzies na południu Europy.Ale na to mnie nie stać. |
|
|
|
|
 | |  |
|