Forum Amarylis

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Amarylis Strona Główna » REGULAMIN I INFORMACJE » Orhan Pamuk Noblistą
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Orhan Pamuk Noblistą
PostWysłany: Czw Paź 12, 2006 3:17 pm Odpowiedz z cytatem
mewa
moderator

Literacki Nobel dla Orhana Pamuka

Laureatem Literackiej Nagrody Nobla w 2006 r. został: Orhan Pamuk.

Nagrodzono pisarza, który "w poszukiwaniu melancholijnej duszy swojego rodzinnego miasta odkrył nowe symbole zderzenia i przenikania się kultur" - jak napisała Szwedzka Akademia Królewska w uzasadnieniu werdyktu. Orhan Pamuk urodził się 7 czerwca 1952 roku w Stambule. Dorastał w stambulskiej dzielnicy Niszantaszi, w rodzinie podobnej do tej, którą przedstawił po latach w książce "Kara kitab" (Czarna księga). W dzieciństwie i młodości marzył o karierze malarza. Po ukończeniu gimnazjum przyszły noblista, pod naciskiem rodziny, która chciała dla niego kariery inżyniera, podjął studia na Politechnice Stambulskiej na wydziale architektury. Jednak szybko przeniósł się na wydział dziennikarstwa Uniwersytetu Stambulskiego, który ukończył w 1976 roku. Jeszcze na studiach zaczął pisać. Jego pierwsza powieść, "Karanlik ve Isik" (Światło i mrok), ukazała się w 1974 roku. W "Cevdet bey ve ogullari" (Dżevdet bej i jego synowie) z 1982 roku Pamuk nawiązuje do losów swojej rodziny.

Rok później opublikowano "Sessiz ev" (Cichy dom), powieść przedstawiającą losy trzech generacji rodziny stambulskich handlarzy. Międzynarodową sławę przyniosła mu historyczna powieść "Beyaz kale" (Biała twierdza) z 1985 roku, w której Pamuk opisuje więź łączącą weneckiego niewolnika z jego tureckim panem. To pierwsza książka Pamuka, w której autor porzuca realizm dotychczasowych powieści na rzecz eksperymentów formalnych. "New York Times" pisał po ukazaniu się przekładu tej powieści na angielski: "Na Wschodzie wzeszła nowa gwiazda - Orhan Pamuk".

Czwarta z kolei powieść Pamuka, "Kara kitab" (Czarna księga), uważana jest za jedną z najbardziej kontrowersyjnych, ale i najlepszych powieści współczesnej tureckiej prozy. Na podstawie tej książki Pamuk napisał scenariusz do filmu "Gizli yuz" (Sekretna twarz), wyreżyserowanego przez Omera Kavura. Ten scenariusz został następnie wydany jako osobna książka.

"Yeni Hayat" (Nowe życie) wkrótce po wydaniu w roku 1994 stała się jedną z najchętniej czytanych powieści współczesnej tureckiej literatury i przeszła do historii literatury tego kraju jako najszybciej sprzedająca się książka. W swojej następnej powieści - "Benim adim kirmizi" (Na imię mi czerwień) - z 1998 roku Pamuk opisuje życie i sztukę osmańskich mistrzów miniatur w XVI wieku. Ta historyczna powieść przyniosła mu prestiżową nagrodę International IMPAC Dublin Literary Award.

W roku 2002 Orhan Pamuk napisał koleją powieść - "Śnieg", uznanej przez krytyków za analizę źródeł terroryzmu. To jedyna powieść Pamuka przełożona na język polski. Opublikowało ją Wydawnictwo Literackie.

http://czytelnia.onet.pl/0,1417215,0,0,0,wiadomosci.html

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 8:55 am Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Jak myślicie, czy Orhan Pamuk jest genialnym pisarzem /a przynajmniej bardzo dobrym/ , czy zadecydował temat i narodowość?

No dobrze, wcale nie oczekuję na odpowiedź.
Doubt

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 9:20 am Odpowiedz z cytatem
trebor

To trudne pytanie Smile
Myślę, że Nobel literacki rzadko jest już literacki a jest zdecydowanie polityczny. Czasem w stronę społecznego.
Pozdrawiam serdecznie!!!

PostWysłany: Pią Paź 13, 2006 10:05 am Odpowiedz z cytatem
ella_hagar

Trudne pytanie, bo nie czytałam żadnej jego książki.
Tym bardziej, że jedyną jego książką przetłumaczoną na język polski jest powieść pt. "Śnieg".
Nie umiem zatem ocenić, na ile - wg mnie - jest genialnym pisarzem.
Przeczytam - opowiem o wrażeniach.

Ale pewnie pytasz, Christine, czy literacka nagroda nobla jest przyznawana obiektywnie.
Myślę, że nie do końca.
Zresztą czy istnieje absolutny obiektywizm?

PostWysłany: Czw Paź 19, 2006 5:25 pm Odpowiedz z cytatem
Gość

Ja też totalnie nie znam gościa i kojarzę to z fatalnym momentem: jak nasza cudna kropuleńka Wisławeczka Szymborksa dostaje Nobla, a w Niemczech i we Francji - bo o o o dalej nie miałam znajomków - NIKT ale to NIKT nie miał o Niej pojęcia w dodatku jak dzwonili - to ja też miałam mało do powiedzenia - hah!! nie to co dzisiaj Idea
Nie byłam w jury Doubt a szkoda Mr. Green
PostWysłany: Czw Paź 19, 2006 5:31 pm Odpowiedz z cytatem
mewa
moderator

"tajemniczy gościu"SmileSmileSmile a gdybyś była, gdybyś była to kto?SmileSmile
pozdrawiam serdecznie:)SmileSmile

Forum Amarylis Strona Główna » REGULAMIN I INFORMACJE