Wysłany: Wto Paź 31, 2006 2:30 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 2496 |
| Skąd: Gdańsk |
|
|
 |
 |
 |
|
W kaszubskim lesie jest uroczysko osnute legendą.
Prowadzi tam piaszczysta droga przez sosnowy las:
Nagle widać aleję wysadzaną brzozami, jest trochę zarośnięta, ale wyraźnie prowadzi do jakiegoś domostwa;
Właściwie, to droga prowadzi do uroczyska; tam stał kiedyś piękny dom. Mieszkał tu dziwak, który stronił od świata.
Sam siebie nazywał i nielicznym odwiedzającym nakazał - Nkt.
... właściwie
to tylko resztki fundamentów i jakieś śmieci. Las i poszycie leśne zaciera skutecznie ślady po dużym, bogatym domostwie, do którego prowadziła aleja. Na bramie wjazdowej umieszczony był napis:
TU MIESZKA NIKT
Drzewo złamane wiatrem lub piorunem w kształcie litery V
Złamana gałąź
Kamień na uroczysku
Porost na kamieniu w kształcie rozetki
Mieszkał tu sam. Był bogaty, podobno był właścicielem pierwszego kina w K. Ponoć nie miał żadnych krewnych, albo się do niego nie przyznawali.
Życzył sobie, aby po śmierci wyryć litery NIKT na nagrobnym kamieniu, a dom obrócić w niwecz. I tak się stało. Nie ma już po nim prawie śladu materialnego.
Ale w pamięci ludzkiej przetrwał, mimo wszystko.
Nikt.
Kim był, dlaczego tak postanowił, czy to była pokuta, czy pokora...?
Ilekroć jestem tam i idę aleją brzozową - myślę o nim.
Tę historię opowiedział mi mieszkaniec tych stron, napotkałam legendę o nim także w innych źródłach
A wokół złota jesień |
|
Ostatnio zmieniony przez Christine dnia Nie Kwi 22, 2007 11:12 pm, w całości zmieniany 6 razy _________________ Krystyna Bogusławska |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Paź 31, 2006 2:59 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
| Dołączył: 12 Kwi 2006 |
| Posty: 1379 |
| Skąd: spod Maciejowej |
|
|
 |
 |
 |
|
Dzięki - właściwie to MU zazdroszczę tego dziwactwa............ świat jest niebezpiecznie śmieszny, a ludzie nieprzewidzianie zawodni i i i ............ jest od czego stronić
Śliczne zdjęcia - brawo!!! |
|
_________________ ... nie zapomniałam nie e e e e e
to wszystko we mnie jest,
jak ochota na grzech,
na smutek i śmiech .... |
|
|
|
Wysłany: Sro Lis 01, 2006 8:30 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
| Dołączył: 24 Kwi 2006 |
| Posty: 1322 |
| Skąd: Tarnów |
|
|
 |
 |
 |
|
Bardzo ciekawe uroczysko. I oryginalne zdjęcia, niektóre wrącz świetne. Prawdziwe rekwizyty NIKTa. Najlepsza chyba rozeta porostu.  |
|
_________________ (...) dlaczego każde miasto
musi stać się Jerozolimą i każdy
człowiek Żydem (...)
Adam Zagajewski - JECHAĆ DO LWOWA |
|
|
|
| Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE |