|  | | PIERWSZA ANTOLOGIA POEZJI INTERNETOWEJ - WYDANA |
|  |
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 5:49 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 2464 |
| Skąd: Gdańsk |
|
|
 |
 |
 |
|
Autorzy:
1. Wiosna
2. SylwiaK
3. wojtstyp
4. Tymoteusz Brzeziński
5. shwedi
6. Bairam
7. rahl
8. tomasz tomczak
9. mewa
10. tarpan
11. Hewka
12. Hak
13. Janusz Kwiek
14. Messalin Nagietka
15. Carroll
16. Pablo Brzydal
17. Kornelia
18. Wabigon
19. Groszka
20. Marcin Komorowski
21. Anna Dooch
22. Ag
23. Tadeusz Dudek
24. Wiktoria Kaźmierczak
25. Kakaz
26. hoko
27. Beata
28. Nefertari
29. Niepoeta
30. Christine
31. Arena Solweig
32. majkaa M.
33. amandalea
34. basia
35. śmiertelna cisza
Trzydziestu pięciu autorów prezentuje swoje wiersze pod nickiem internetowym oraz własnym nazwiskiem, a każdy ma do dyspozycji 3 strony. Wydanie jest oszczędnościowe, ale eleganckie - jak mówią osoby postronne, które książkę miały w ręku.
Zainteresowanie wzbudza różnorodność tematyki wierszy i stylów pisania.
Pierwsze koty za płoty, jak to się mówi, możemy przymierzać się do kontynuacji, czyli następnych wydań antologii, ale najpierw proszę o opinie.
Jeśli ktoś chce zakupić antologię to może to zrobić śląc zamówienie mailem na wydawnictwo:
wydawnictwoblik@poczta.fm
Koszt jednego tomiku - 10 zł plus koszty przesyłki /do ustalenia, z zależności od sposobu przesłania i ilości egzemplarzy/
Niestety, nie ma już wolnych egzemplarzy! |
|
Ostatnio zmieniony przez Christine dnia Pon Lut 05, 2007 11:53 pm, w całości zmieniany 3 razy |
|
|
|
 |  | | Podziękowania dla Christine |
|  |
Wysłany: Wto Maj 16, 2006 8:24 pm |
|
|
| wiosna |
|
 |
 |
| Dołączył: 11 Kwi 2006 |
| Posty: 203 |
| Skąd: Gdynia |
|
|
 |
 |
 |
|
| Tomik jest wspaniały i prezentuje to, co w poezji najpiękniejsze - różnorodność poetyk, tematów, gatunków i talentów. Wielkie słowa uznania i podziękowania należą się Christine za inicjatywę, serce i ciężką pracę..Christie - złoty laur dla Ciebie!!! |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 9:24 am |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Dziękuję, Wiosno, jesteś jedną z nielicznych osób, które okazały swoje zadowolenie. Takie słowa sprawiają mi przyjemność i satysfakcję z doprowadzonego do końca zadania.
:) |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 9:35 am |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
A więc - wszystko jasne. Nikt się nie interesuje tomikiem.
Minęło sporo czasu i i tylko jedna osoba nie pofatygowała się, aby napisać coś w tym wątku. A tyle było niecierpliwych ponagleń, kąśliwych uwag przed wydaniem...
Podjęłam się wydania naszych wierszy, aby dać szansę pokazania publikacji drukiem, nie wszyscy przecież korzystają z internetu. Nie mając doświadczenia, jednoosobowo wykonałam pracę wydawniczą, którą normalnie wykonuje zespół ludzi; byłam organizatorem, redaktorem, łamaczem tekstu, korektorem, urzędnikiem biurowym i pakowaczką.
Liczyłam na dyskusję, ale dyskusji nie ma. Co najwyżej są pretensje do mnie za drobne błędy lub zmiany redaktorskie - czasem może niezręczne, ale konieczne.
Wobec tak całkowitego braku zainteresowania dla sprawy, której poświęciłam wiele czasu i wysiłku rezygnuję z dalszych wydań antologii. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 1:26 pm |
|
|
| ella_hagar |
|
 |
 |
| Dołączył: 01 Mar 2006 |
| Posty: 749 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
To ja się odezwę – chociaż ja tylko czytam wiersze, nie piszę, zatem i nie zabiegam o ich publikację. Niemniej , właśnie zamówiłam antalogię w wydawnictwie, żeby Was mieć na papierze, na wieczną pamiątkę spotkań pod „Amarylisem” i spacerów po krainie „Plezantropii”
Uważam, że Antologia, to fantastyczny pomysł i cieszę się ogromnie, że można ją kupić i mieć. A jak ją już będę miała w ręku, to opowiem, jak było, jakie to uczucie i jakie wrażenia.
Może zrecenzuję ją w „prozie” ? ;)
Jak się spodoba wezmę do poduszki i.... powiem z kim spałam najczęściej. ;) )))
Christine.
Babcia mi powtarzała : „zróbmy coś, co by od nas zależało, skoro dzieje się tak wiele, co nie zależy do nikogo”
Widzę, że ty też wyznajesz tę zasadę. Uznałaś, że jeśli stworzenie antologii jest w Twoich możliwościach, to należy to zrobić.
Gratuluję i podziwiam.
Super Christino.
Odwaliłaś kawał dobrej roboty, poświęciłaś ludziom wiele uwagi, wysiłku i cennego czasu.
WIELKIE BRAWA!!!
ela
Dla ciebie:
 |
|
Ostatnio zmieniony przez ella_hagar dnia Sob Lip 01, 2006 10:45 am, w całości zmieniany 1 raz _________________ [eh] |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 1:41 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Ellu, droga, może źle się wyraziłam, nie o pochwały mi chodzi, chociaż - miło je słyszeć, dziękuję.
Miałam nadzieję, że będzie dyskusja wokół samej idei wydawania na własny koszt za małe, na prawdę, bardzo małe pieniądze. Czy czekać biernie i aż nas odkryją, czy pokazywać się, promować, zapraszać do naszej twórczości.
Ja wiem jedno: każda twórczość musi mieć odbiorców, aby była spełniona, musi zaistnieć nie tylko w internecie, bo tu wszystko jest ulotne i złudne.
Sponsorzy nie palą się do wydawania poezji, a więc trzeba się samofinansować. Łączyć swoje wątłe siły i działać wspólnie.
Ale może nie tędy droga. Nie wiem. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 2:11 pm |
|
|
|
Ja wiem. I Ty wiesz.
Ty wiesz, że to dla Ciebie zwyczajnie od serca mojego. Normalnie. Ja wiem, że nie domagasz się pochwał.
Christine.
Chciałam, żebyś wiedziała, co myślę.
I sorry, że ja nie-poetka wyrażam tu swój pogląd.
A w ogóle, lepiej zrobić coś niż nic.
Antalogia to przecież jedna z form promocji poetów z sieci.
Zatem – moim skromnym zdaniem - nie czekać biernie. Pokazywać się, promować, zapraszać do waszej twórczości! Zapraszać do poezji w ogóle.
- „Piszemy dla hipotetycznych czytelników." - „Chcemy być czytani." - przyznali się kiedyś, Jacek Bocheński i Jerzy Putrament.
I to też jest bardzo ważne. I nie ma się czego wstydzić.
 |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Maj 28, 2006 2:16 pm |
|
|
| ella_hagar |
|
 |
 |
| Dołączył: 01 Mar 2006 |
| Posty: 749 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
Ten gościu wyżej , to ja.
a nie mozna naprawić tekstu, zeby był bez tych dziwych cyfr?
Serdeczności dla wszystkich |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Wto Maj 30, 2006 8:03 pm |
|
|
| arena |
|
 |
 |
| Dołączył: 12 Kwi 2006 |
| Posty: 378 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Christine ! Trzymam w ręce tomik, cała przejęta. I doskonale rozumiem, co musisz czuć, kiedy spotykasz się z milczeniem. Ale nie każde milczenie jest wyrażeniem negatywnym. Trzeba wszystko relatywizować.
Włożyłaś w to przedsięwzięcie wiele trudu, czasu, serca. I tomik jest wspaniały ! Wiem, ile pracowałaś, jak poszukiwałaś perfekcji i jak ciężko jest zgromadzić wokół siebie tyle tekstów, ułożyć, przeprowadzić korektę itp., itd. itp. Jestem pełna uznania dla Twojej wytrwałości, uporu i samozaparcia.
Jesteśmy Tobie wdzięczni. To coś zupełnie innego trzymać w ręku konkretną rzecz. No i poznać kto jest kto. Wracać do wierszy …
Mnie się bardzo podoba. Jest mi bliski sercu i za to dziękuję Wam gorąco.
Cieszę się, że jest tam mała cząstka każdego z nas. To dobra robota edytorska.
Arena |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Cze 16, 2006 12:19 pm |
|
|
|
Witaj.
Sprawa rzeczywiście wydaje się dość nie fer w stosunku do ciebie, wildze że wykonałaś ogrom pracy. A tu brak słowa chociażby dziękuję. Piszę jako maluczki poeta publikujący od czasu do czasu w necie. Nic mi nie wiadomo było co do takiej publikacji, bo z przyjemność zgłosił bym swój akces. na trzy stronki cosik by się znalazło. Wiesz tak w życiu bywa że nie zawsze wyjdzie tak jakbyśmy sobie tego życzyli. Nio a tym ze brak kolejnych wydań to szkoda bo tym razem rękę na pulsie bym trzymał i zgłosił bym parę swoich literek które składaj się na utwór. Więcej pisać co sprawy nie mogę bo jej nie znam, znam tylko z paru twoich słów, jak nie czytałem jeszcze tego tomiku, bo dopiero co dotarła do mnie ta wiadomość.
Gratuluje Ci, bardzo fajnie że ktoś wreszcie wpadł na taki pomysł i go zrealizował, daje to takim jak ja większą publiczność, większą skale... dałaś im drukowane pismo, nie literki na łamach stron sieci…
Serdecznie pozdrawiam ithelin.
ps. ithelin@poczta.fm |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Cze 16, 2006 12:47 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Może zbyt pochopnie napisałam, że rezygnuję. Przemyślę jeszcze całą sprawę, ale liczę, na prawdę liczę na dyskusję. Na akces ewentualnych współudziałowców następnego wydania. Na mądre uwagi dotyczące kształtu antologii. Na pomoc - tak, przede wszystkim na waszą pomoc.
Poniżej wypowiedzi na temat wydanej antologi wklejone na innym forum:
caroll:
a ja dopiero teraz zobaczyłam ten dział !!
O nie!! Proszę nie myśleć, że nikt się nie interesuje! Interesują się (jak mniemam) Ci którzy zamieścili w nim swe wiersze jak również ich rodziny, przyjaciele itd. Spora grupa ludzi, reasumując!
to cenny dar móc zamieścić wiersze w tomiku, to swego rodzaju obietnica kontynuacji, a równocześnie zobowiązanie do dalszego doskonalenia.
Wiersz na karcie , to wiersz osadzony w pewnej tradycji, czyli bierzesz pióro i ryjesz nim po papierze- wypływają z ciebie myśli, którym nadajesz kształt ...To jakby bardziej namacalny dowód Twojej obecności ,a i intymność jakże inna. Bierzesz do ręki tomik i gdzieś głęboko w sobie się zamykasz. To nie jest tak, że internet eliminuje taki rodzaj organoleptycznych spotkań z poezją , ale z pewnością go ogranicza.
Internet jest i będzie alternatywą dla poezji, ale też w moim mniemaniu nie powinien zastępować konwencjonlanych form jej prezentracji
jeszcze raz dziękuje
caroll
:)
Hewka:
Moje zdanie juz znasz.Bardzo dobrze wykonany tomik, oprawa graficzna piekna, i dzieki wiadomej Osobie za to.
Papier w dobrym gatunku, a co do wierszy, nie mam zastrzezen, no chyba ze do moich,, moglyby byc lepsze:)
I dzieki Ci jeszcze raz za ogrom pracy wlozony w Antalogie.
Pozdrawiam Cie:)
PRAGNĘ PODZIĘKOWAĆ ZA PIĘKNY TOMIK, ZA PRACĘ I ZNÓJ.
JA CHCĘ KONTYNUACJI TAKIEGO PRZEDSIĘWZIĘCIA. JESTEM GOTÓW JE WSPIERAĆ. |
|
Ostatnio zmieniony przez Christine dnia Pią Cze 16, 2006 1:59 pm, w całości zmieniany 1 raz |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Cze 16, 2006 1:55 pm |
|
|
| Tymoteusz Brzeziński |
|
 |
 |
| Dołączył: 11 Kwi 2006 |
| Posty: 211 |
| Skąd: Bełchatów |
|
|
 |
 |
 |
|
pomimo błedu przy moim wierszu :D równiez składam podziękowania wielkie  |
|
|
|
|
Wysłany: Wto Cze 27, 2006 2:57 pm |
|
|
|
Również bardzo dziękuję christine i przepraszam za długie milczenie...
Tomik podoba się wielu ludziom, właściwie zbieram same pozytywne opinie, dotyczące wszystkich Autorów. |
|
|
|
|
 |  | | Re: PIERWSZA ANTOLOGIA POEZJI INTERNETOWEJ - WYDANA |
|  |
Wysłany: Pon Paź 30, 2006 11:41 am |
|
|
|
| Christine napisał: |
Koszt jednego tomiku - 10 zł plus koszty przesyłki /do ustalenia, z zależności od sposobu przesłania i ilości egzemplarzy/ |
A można poznać autorów zamieszczonych w książce wierszy? |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Sty 14, 2007 8:54 pm |
|
|
| Leszek Wlazło |
|
 |
 |
| Dołączył: 14 Sty 2007 |
| Posty: 432 |
| Skąd: Gliwice |
|
|
 |
 |
 |
|
| Dziękuję Christine. Wiem i wstydzę się, że tak późno (jednak podobno lepiej późno, niź wcale), ale przyjmij to proste słowo, które ukazuje moją wdzięczność, którą od dawna czuję, gdy przeglądam wspomniany tomik. Przyjęliście mnie i moje wiersze w gościnne progi tomiku umożliwiając debiut drukowany. Teraz, gdy jakieś dobre wody przyniosły mnie na Amarylis, mam nadzieję ten dług wdzięczności spłacić uczestnicząc czynnie w życiu portalu . Pozdrawiam serdecznie. Leszek |
|
|
|
|
|