|  | | PIERWSZA ANTOLOGIA POEZJI INTERNETOWEJ |
|  |
Wysłany: Sob Lip 01, 2006 9:16 pm |
|
|
| ella_hagar |
|
 |
 |
| Dołączył: 01 Mar 2006 |
| Posty: 749 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
PIERWSZA ANTOLOGIA POEZJI INTERNETOWEJ – POECI Z SIECI
„Proszę państwa, teraz założę okulary, żeby to, co mówię wyglądało uczenie.
Otóż każda antologia jest zła. [...]
Dlaczego każda antologia jest zła?
Dlatego, że w każdej antologii na pewno kogoś nie ma, na pewno ktoś jest niepotrzebnie, na pewno kogoś jest za dużo, na pewno kogoś za mało.”
Janusz Drzewucki – poeta, redaktor naczelny „Czytelnika”
Nie zakładam okularów. Nie będę pisać uczenie. Od siebie jedynie się skreślę.
Wygląda na to, że w końcu powszechna, netowa twórczość poetycka spowodowała potrzebę opracowania antologii.
Jest to na razie mała antologia, zawierająca wiersze 22 poetek i 13 poetów. Ale jest pokłosiem poetyckich zmagań i pasji prawie połowy setki „dzieci sieci”, wierszow-nicków czyli wrażliwych i uduchowionych internautów. Tych, którzy mają odwagę przekazać realowi swoje przemyślenia i emocje - owe ważkie słowa oddać innym – właśnie w postaci wiersza.
Antologia jest całkiem przyzwoicie wydana i, niezależnie od wyglądu książki, jest też w niej całkiem przyzwoicie wybrana twórczość – choć, jak wiadomo, jedynym kryterium doboru poetów była ich chęć uczestniczenia w tym przedsięwzięciu (na szczęście były to uzdolnione osoby). Za to utwory przeszły podobno pewnego rodzaju selekcję zanim pojawiły się w antologii. Nie wyjawiono oficjalnie pod czyją redakcją antologia powstała, ale domyślam się, że utwory wybrali, bo i wstępem poprzedzili – Christina i Plezantrop. Brawa dla nich!
Szkoda jednak, że jak każda przyzwoita antologia, nie zawiera ona, oprócz utworów, drobnych notek o autorach (ej! Nie mówię tu, drogie panie, o dacie urodzenia. Nie mówię, drodzy panowie, o tym, co kto przeszedł, ile wypił i ile przygód miał zanim. Ale coś o sobie, nie mniej niż jedno zdanie, by się przydało).
Nie ma też daty (roku) powstania wierszy (przynajmniej tam, gdzie to możliwe), nie ma żadnego, choćby króciutkiego komentarza – bodaj autorskiego, o komentarzu administratorów for poetyckich nie wspominając. Niezłym pomysłem się wydaje – niestety na przyszłość - umieszczenie przy utworach (lub przy nicku poety) autentycznych komentarzy innych użytkowników for poetyckich. Nieraz opinie bywają naprawdę bardzo fajne, mądre, zabawne, dowcipne i są nawet takie, które podsumowują poetę czy jego twórczość.
Brakuje mi też skoncentrowania się utworami przy jakimś temacie ogólnym, przy jakimś wspólnym mianowniku, haśle.
Zdaje się, że tematy dobrane są prawem różnorodności autorów, co daje nieco „pomieszania materii”, niekoniecznie w złym sensie. Ma to bowiem swoje dobre strony – każdy znajdzie w antologii coś dla siebie, dla swoich przyjaciół i nieprzyjaciół.
Antologię przygotowano w taki sposób i z takim celem, żeby pokazać poetów, dać możliwość realnego, drukowanego debiutu, zapewnić poprzez ISBN nieco tego "Non omnis moriar". I bardzo dobrze.
Do czytelników teraz należy ocena, co się tak naprawdę z zamysłu autorów przedsięwzięcia udało.
Bowiem, mimo braku takich sygnałów, sądzę, że ostatecznie o czytelnika w tym wszystkim chodzi i że nie jest to antologia typu „poeci-poetom”, a - nie daj Boże – sami swoi samym swoim czyli kochaj albo rzuć.
Ale co w tym wszystkim dla mnie? - zadaję sobie to pytanie.
No, co? Wiadomo. Czytelnikiem poezji jestem.
Czytelnikami antologii bywają zaś sami poeci, krytycy, megalomani literatury i snobi książek.
Ja należę do tych próżnych osób, które wolą mieć książkę na półce. Dlatego ogromnie się cieszę, że antologia powstała, że zawiera utwory aż 45 autorów, i że jest przyzwoicie wydana.
Przyjemność też znajduję i w tym, że w czasach niesamowitej szybkości ograniczającej więzy międzyludzkie, są jeszcze ludzie chętni przelewać na papier swoje uczucia, emocje, pragnienia, wrażenia i przemyślenia. I mimo rozpędzającego się lata, nie jest to letnie przelewanie, ale gorące, iście podzwrotnikowe.
W dodatku są to znajomi z netu. Niektórzy bardzo lubiani, a więc ważni.
Zatem serdeczności dla pomysłodawców antologii.
PS. Wszystko, co wyżej napisałam nie musi być zgodne z niczym, zwłaszcza z ogólnymi prawdami lub tzw. mądrościami, gdyż jest subiektywne i moje.
:D |
|
Ostatnio zmieniony przez ella_hagar dnia Pon Sie 28, 2006 12:09 pm, w całości zmieniany 2 razy _________________ [eh] |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Lip 01, 2006 10:20 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 2464 |
| Skąd: Gdańsk |
|
|
 |
 |
 |
|
Brawo Ella!
Cieszę się, że tak szczerze napisałaś, bardzo pomogą mi krytyczne uwagi, a za pochwały gorąco dziękuję.
 |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Lip 02, 2006 8:42 am |
|
|
| amandalea |
|
 |
 |
| Dołączył: 24 Cze 2006 |
| Posty: 935 |
| Skąd: Wrocław |
|
|
 |
 |
 |
|
Nie potrafię zawzięcie dyskutować...argumentować za i przeciw...dlatego cieszę się bardzo,że znalazł się ktoś postronny; tu ukłon w stronę elli_hagar ; kto tak pięknie napisał o tej antologii tym bardziej, że jest to CZYTELNIK :D ...dziękuję ella za Twoje słowa...dziękuję Christine za antologię  |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Sie 09, 2006 10:02 pm |
|
|
| hewka |
|
 |
 |
| Dołączył: 13 Kwi 2006 |