Forum Amarylis

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Amarylis Strona Główna » PROZA » Plezantrop - BRONEK TUSK "BUNI"
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Plezantrop - BRONEK TUSK "BUNI"
PostWysłany: Sob Kwi 22, 2006 4:31 pm Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Autor: Plezantrop

Musiałem,

po prostu - musiałem Wam pokazać Wspaniałego Faceta, Buniego Tuska z Gdańska.
Tusk (po kaszubsku - Tusek/Tusk = wujek) był "wujkiem" trójmiejskiej (i nie tylko!) Bohemy; w jego pracowni na Kaletniczej, spotykało się wielu znanych i BARDZO znanych :
pisarzy, poetów, malarzy, rzeźbiarzy, ceramików, piosenkarzy i... a kto by ich tam wszystkich wyliczył?!
Zagrał w "Blaszanym Bębenku" wg G.Grassa (znali się b. dobrze); przyjaźnił się i ze Stryjcem, i Stachurą, i Czychowskim i....
Zawdzięczam mu bardzo wiele.
Dlatego chciałem i musiałem!

*

Bronisław TUSK, pseudonim Buni (1935-2000), rzeżbiarz-ceramik, malarz. Ukończył Liceum Antoniego Kenara w Zakopanem, studia w warszawskiej Akademii Sztuk Pięknych i gdańskiej Państwowej Wyższej Szkole Sztuk Plastycznych (dyplom 1965). Zafascynowany literaturą, jego pracownia bywała salonem literackim oraz miejscem prywatnych promocji książek (m.in. Mieczysława Czychowskiego, Pawła Huellego, Marka Nowakowskiego, Zbigniewa Żakiewicza).
Częstymi motywami dzieł Buniego są motywy mitologiczne oraz muzyczne. Za siedem rzeźb z cyklu muzycznego otrzymał nagrodę na ogólnopolskiej wystawie w BWA w Sopocie. Od początku związany z Konkursem Poetyckim Czerwonej Róży organizowanym przez Klub Studentów Wybrzeża ŻAK w Gdańsku. Wykonawca statuetek Pióra, Wiatru od morza, Pegaza. Prace wystawiał w Berlinie (1954), Lund (Szwecja, 1956), Leningradzie (dzisiejszy Petersburg, 1984). Laureat nagrody zespołowej za drzeworyty odbijane na tkaninie na Biennale Sztuki w Wenecji i Berlinie. Kilkadziesiąt prac znajduje się w kolekcjach zagranicznych ( Museum of Modern Art w Nowym Jorku, Pałac Cesarski w Pekinie - dział sztuki pozachińskiej inspirowanej przez sztukę chińską) a kilkaset w zbiorach krajowych. Znaną i obrosłą legendą jest statuetka Don Kichota oraz jeden z ostatnich obrazów - Duch Gdańska.

"DUCH GDAŃSKA"
.

C.D>

www.wspaniali.power-forums.com

.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
Plezantrop - BRONEK TUSK "BUNI"
Forum Amarylis Strona Główna » PROZA