Wysłany: Sob Maj 12, 2007 11:51 am |
|
|
| juragos |
|
 |
 |
| Dołączył: 28 Cze 2006 |
| Posty: 756 |
| Skąd: Katowice |
|
|
 |
 |
 |
|
Dzięki Władkowi Rysiowi trafiłem do Krzeszowic k/Krakowa, gdzie na boczym torze zobaczyłem zdążające ku wieczności, wspaniałe kiedyś parowozy - mocarze żelaznych dróg, a dziś - rdzewiejące maszyny, z których podmuchy wiatru otrzepują kurz radosnej przeszłości.
Na bocznym torze krzeszowickiego dworca stoją zapomniane lokomotywy.
Ogromne koła poniosłyby jeszcze ciężar przed siebie.
Przerażone, tulą siebie wzajemnie przed nieznanym losem.
Zabrakło kosmetyków i rdza zżera naskórek.
I tender płacze bo pusty, bez wody, bez węgla.
Rozkradane przez złomiarzy popadają w ruinę...
i nie mogą się obronić.
Lokomotywa stoi i dumnie czeka z nadzieją, że w sieci elektrycznej braknie prądu,
wtedy pokaże kto górą.
Pozdrawiam Juragos
KRZESZOWICE, 02.05.2007 |
|
Ostatnio zmieniony przez juragos dnia Sob Lut 09, 2008 7:45 pm, w całości zmieniany 7 razy _________________ Optymistom żyje się lepiej |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 12:20 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 2438 |
| Skąd: Gdańsk |
|
|
 |
 |
 |
|
Jurku, dla mnie bomba! Mam sentyment do starych parowozów, bo pamiętam je jako wspaniałe, buchające parą, imponujące - wychowałam się w pobliżu małej stacyjki, przejazd wagonów ciągniętych przez parowóz był wielką atrakcją.
Dokonują żywota na bocznicach z godnością, nadal są piękne, nadal majestatyczne i kolorowe. Dzięki za te piękne zdjęcia  |
|
Ostatnio zmieniony przez Christine dnia Nie Maj 13, 2007 3:16 pm, w całości zmieniany 1 raz _________________ Krystyna Bogusławska |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 1:00 pm |
|
|
| juragos |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Cieszę się Krysiu, że zdjęcia przywróciły wspomnienia tamtych lat. Ja też z sentymentem wspominam te czasy i szkoda, że nie było wtedy takich aparatów fotograficznych jak dziesiaj, byłoby wiele - buchających parą i dymem z kominów - zdjęć. Nawet mam na warsztacie wiersz poświecony tym lokomotywom. Wkleję go jak będzie gotowy.
Pozdrawiam serdecznie Jur  |
|
_________________ Optymistom żyje się lepiej |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 1:50 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
| Dołączył: 24 Kwi 2006 |
| Posty: 1282 |
| Skąd: Tarnów |
|
|
 |
 |
 |
|
Rad jestem Jerzy, że pośrednio (via "Zwoje") nakłoniłem Cię na tę wycieczkę. Przy okazji sprawdziłeś "odkrycie" Andrzeja Kobosa. Z taką refleksją przeglądam twoje zdjęciea z Krzeszowic.
I pomyśleć, zdziczała trawa i chwasty są jedynymi świadkami tej Twojej ( i pana Kobosa też) sesji zdjęciowej. Martwe kolosy sterczą jak pancerne dinozaury. Żadnego w pobliżu kolejarza, samotnego kosa, czy przysłowiowego psa z kulawą nogą. Nawet chmurki w tle. A chce się oglądać.
Gdybyś kiedyś przypadkiem przejeżdżał przez Szczucin (przy trasie Tarnów - Busko, na prawym brzegu Wisły) jest muzeum drogownictwa. Kolekcja starych maszyn drogowych. Sam Szczucin jest miasteczkiem, niczym szczególnym się nie wyróżniającym, z wyjątkiem środowych, a ostatnio także sobotnich targów. Może jeszcze tym, że kiedyś (zanim nastały karpie) mieszkałem tam. I chodziłem do miejskiej łaźni.
Pozdrawiam serdecznie. |
|
_________________ (...) dlaczego każde miasto
musi stać się Jerozolimą i każdy
człowiek Żydem (...)
Adam Zagajewski - JECHAĆ DO LWOWA |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 6:12 pm |
|
|
| juragos |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Krabie, dziekuję za ciepłe słowa i zaproszenie do Szczucina. To trochę daleko, ale kto wie co czas przyniesie.
Dopisałem króciutki tekst pod fotkami bo tak mnie naszło
a wierszyk już gotowy do wklejenia.
Pozdrawiam Jur  |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Lip 02, 2008 2:34 pm |
|
|
| juragos |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Ostatnio w czerwcu wszystkie lokomotywy zostały z Krzeszowic przetransportowane do skansenów kolejowych w Pyskowicach i Chabówce.
Pozdrawiam Jur |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 11:00 am |
|
|
| Plezantrop |
|
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 493 |
| Skąd: A któż to wie... |
|
|
 |
 |
 |
|
"I tender płacze..." - tak absolutnie arcywspaniałe ujęcie, że serce się kraje i mam wrażenie, że to żywe stworzenia w agonii...
Pozdrawiam serdecznie! |
|
|
|
|
Wysłany: Czw Lip 03, 2008 7:23 pm |
|
|
| juragos |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Dziękuję Sławku!
Podobne wrażenie odniosłem, oglądając te maszyny.
Pozdrawiam serdecznie Jur! |
|
|
|
|
Wysłany: Sro Lip 16, 2008 5:07 pm |
|
|
| mewa |
| moderator |
 |
 |
| Dołączył: 20 Kwi 2006 |
| Posty: 1610 |
|
|
|
 |
 |
 |
|
Jurku, takim właśnie "płaczącym tenderem" chciałam wyruszyć w świat ( miałam wtedy 5 lat i niestety znajomego konduktora )
zdjęcia przepiękne!!!!!!!!!
Dodam tylko, że byłeś jakieś 20 km od mojego miejsca zamieszkania:)
Jej, dodam jeszcze, że w Nowym Dworze Gdańskim (Żuławy) jest kolejka wąskotorowa, jak tam byłam nie miałam aparatu i nie mam zdjęć.... ale uwierz mi cudo!!!! |
|
_________________ Mówiłaś, że byłaś najbardziej szczęśliwa, gdy tańczyłaś, mówiłaś też, że byłaś najbardziej szczęśliwa, gdy tańczyłaś ze mną, a teraz które ze zdań wybierasz? / Cohen |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Lip 18, 2008 1:08 pm |
|
|
| juragos |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Mewo!
Oczywiście kolejki mają swój specyficzny urok.
Ostatnio dodałem na swojej stronie nowe kolejowe fotoreportaże z Gryfic,Trzebiatowa, Rymania, Paprotna, Rybnika, Raciborza i Kędzierzyna-Koźla i Maczek.
Kliknij w torowisko
TOROWISKO
Kolejowe tematy są bardzo wdzięczne i szkoda, że likwiduje się nierentowne wąskotorowe linie...
Pozdrawiam i zapraszam na żelazne drogi Jur
P.S. Z radością informuję, że wszystkie parowozy stojące do tej pory na bocznym torze w Krzeszowicach znalazły
dla siebie godne miejsce i w marcu 2008r. zostały przetransportowane do skansenów kolejowych
Towarzystwa Ochrony Zabytków Kolejnictwa i Organizacji Skansenów w Pyskowicach oraz do Skansenu Taboru Kolejowego w Chabówce, należącego do PKP Cargo. |
|
|
|
|
 | |  |
| Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE |