Forum

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE » PODRÓŻ SENTYMENTALNA
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
PODRÓŻ SENTYMENTALNA
PostWysłany: Sob Maj 12, 2007 11:51 am Odpowiedz z cytatem
juragos

Dzięki Władkowi Rysiowi trafiłem do Krzeszowic k/Krakowa, gdzie na boczym torze zobaczyłem zdążające ku wieczności, wspaniałe kiedyś parowozy - mocarze żelaznych dróg, a dziś - rdzewiejące maszyny, z których podmuchy wiatru otrzepują kurz radosnej przeszłości.

Na bocznym torze krzeszowickiego dworca stoją zapomniane lokomotywy.

Ogromne koła poniosłyby jeszcze ciężar przed siebie.

Przerażone, tulą siebie wzajemnie przed nieznanym losem.

Zabrakło kosmetyków i rdza zżera naskórek.

I tender płacze bo pusty, bez wody, bez węgla.

Rozkradane przez złomiarzy popadają w ruinę...

i nie mogą się obronić.

Lokomotywa stoi i dumnie czeka z nadzieją, że w sieci elektrycznej braknie prądu,
wtedy pokaże kto górą.

Pozdrawiam Juragos
KRZESZOWICE, 02.05.2007

Ostatnio zmieniony przez juragos dnia Sob Lut 09, 2008 7:45 pm, w całości zmieniany 7 razy

PostWysłany: Sob Maj 12, 2007 12:20 pm Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Jurku, dla mnie bomba! Mam sentyment do starych parowozów, bo pamiętam je jako wspaniałe, buchające parą, imponujące - wychowałam się w pobliżu małej stacyjki, przejazd wagonów ciągniętych przez parowóz był wielką atrakcją.
Dokonują żywota na bocznicach z godnością, nadal są piękne, nadal majestatyczne i kolorowe. Dzięki za te piękne zdjęcia Smile

Ostatnio zmieniony przez Christine dnia Nie Maj 13, 2007 3:16 pm, w całości zmieniany 1 raz

PostWysłany: Sob Maj 12, 2007 1:00 pm Odpowiedz z cytatem
juragos

Cieszę się Krysiu, że zdjęcia przywróciły wspomnienia tamtych lat. Ja też z sentymentem wspominam te czasy i szkoda, że nie było wtedy takich aparatów fotograficznych jak dziesiaj, byłoby wiele - buchających parą i dymem z kominów - zdjęć. Nawet mam na warsztacie wiersz poświecony tym lokomotywom. Wkleję go jak będzie gotowy.
Pozdrawiam serdecznie Jur Smile

PostWysłany: Sob Maj 12, 2007 1:50 pm Odpowiedz z cytatem
stary krab

Rad jestem Jerzy, że pośrednio (via "Zwoje") nakłoniłem Cię na tę wycieczkę. Przy okazji sprawdziłeś "odkrycie" Andrzeja Kobosa. Z taką refleksją przeglądam twoje zdjęciea z Krzeszowic.
I pomyśleć, zdziczała trawa i chwasty są jedynymi świadkami tej Twojej ( i pana Kobosa też) sesji zdjęciowej. Martwe kolosy sterczą jak pancerne dinozaury. Żadnego w pobliżu kolejarza, samotnego kosa, czy przysłowiowego psa z kulawą nogą. Nawet chmurki w tle. A chce się oglądać. Cool
Gdybyś kiedyś przypadkiem przejeżdżał przez Szczucin (przy trasie Tarnów - Busko, na prawym brzegu Wisły) jest muzeum drogownictwa. Kolekcja starych maszyn drogowych. Sam Szczucin jest miasteczkiem, niczym szczególnym się nie wyróżniającym, z wyjątkiem środowych, a ostatnio także sobotnich targów. Może jeszcze tym, że kiedyś (zanim nastały karpie) mieszkałem tam. d'oh! I chodziłem do miejskiej łaźni. Smile

Pozdrawiam serdecznie.

Adam Zagajewski - JECHAĆ DO LWOWA
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora
PostWysłany: Sob Maj 12, 2007 6:12 pm Odpowiedz z cytatem
juragos

Krabie, dziekuję za ciepłe słowa i zaproszenie do Szczucina. To trochę daleko, ale kto wie co czas przyniesie.
Dopisałem króciutki tekst pod fotkami bo tak mnie naszło Very Happy
a wierszyk już gotowy do wklejenia.
Pozdrawiam Jur Very Happy

PostWysłany: Sro Lip 02, 2008 2:34 pm Odpowiedz z cytatem
juragos

Ostatnio w czerwcu wszystkie lokomotywy zostały z Krzeszowic przetransportowane do skansenów kolejowych w Pyskowicach i Chabówce.
Pozdrawiam Jur

PostWysłany: Czw Lip 03, 2008 11:00 am Odpowiedz z cytatem
Plezantrop

"I tender płacze..." - tak absolutnie arcywspaniałe ujęcie, że serce się kraje i mam wrażenie, że to żywe stworzenia w agonii...

Pozdrawiam serdecznie!

http://www.words.power-forums.com
http://www.plezantropiatimes.eu
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Wyślij email Odwiedź stronę autora
PostWysłany: Czw Lip 03, 2008 7:23 pm Odpowiedz z cytatem
juragos

Dziękuję Sławku!
Podobne wrażenie odniosłem, oglądając te maszyny.
Pozdrawiam serdecznie Jur!

PostWysłany: Sro Lip 16, 2008 5:07 pm Odpowiedz z cytatem
mewa
moderator

Jurku, takim właśnie "płaczącym tenderem" chciałam wyruszyć w świat ( miałam wtedy 5 lat i niestety znajomego konduktora Bad Grin Smile Twisted Evil )
Embarassed Embarassed Embarassed
zdjęcia przepiękne!!!!!!!!!

Dodam tylko, że byłeś jakieś 20 km od mojego miejsca zamieszkania:)Smile
Jej, dodam jeszcze, że w Nowym Dworze Gdańskim (Żuławy) jest kolejka wąskotorowa, jak tam byłam nie miałam aparatu i nie mam zdjęć.... ale uwierz mi cudo!!!!

PostWysłany: Pią Lip 18, 2008 1:08 pm Odpowiedz z cytatem
juragos

Mewo!
Oczywiście kolejki mają swój specyficzny urok.

Ostatnio dodałem na swojej stronie nowe kolejowe fotoreportaże z Gryfic,Trzebiatowa, Rymania, Paprotna, Rybnika, Raciborza i Kędzierzyna-Koźla i Maczek.
Kliknij w torowisko
TOROWISKO

Kolejowe tematy są bardzo wdzięczne i szkoda, że likwiduje się nierentowne wąskotorowe linie...

Pozdrawiam i zapraszam na żelazne drogi Smile Jur

P.S. Z radością informuję, że wszystkie parowozy stojące do tej pory na bocznym torze w Krzeszowicach znalazły
dla siebie godne miejsce i w marcu 2008r. zostały przetransportowane do skansenów kolejowych
Towarzystwa Ochrony Zabytków Kolejnictwa i Organizacji Skansenów w Pyskowicach oraz do Skansenu Taboru Kolejowego w Chabówce, należącego do PKP Cargo.

Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE