Wysłany: Pią Paź 27, 2006 7:40 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
| Dołączył: 24 Kwi 2006 |
| Posty: 1322 |
| Skąd: Tarnów |
|
|
 |
 |
 |
|
W znanej staromiejskiej herbaciarni „Trzy Słońca” w Tarnowie odbyło się interesujące spotkanie miłośników poezji i muzyki. Było to już czterdzieste pierwsze interdyscyplinarne spotkanie z cyklu Na skrzydłach po drabinie. Zainicjował je przed czterema laty Ryszard Drozd, a organizuje niestrudzenie do dziś jego żona, pani Krystyna.
W niedzielne popołudnie 15 października, do swojego salonu artystycznego Krystyna Drozd zaprosiła dwóch tarnowskich poetów. W imprezie pod hasłem „Rozpogodzenia” zaprezentowane zostały wiersze poety Ryszarda Lisa, dziennikarza i społecznika oraz Władysława Rysia. Utwory pana Lisa prezentował aktor i dziennikarz Grzegorz Janiszewski, zaś wiersze Władysława – nestorka tarnowskiej sceny Lidia Holik-Gubernat. Obaj autorzy czytali też osobiście swoje wiersze. Impresje muzyczne wykonywał młody utalentowany instrumentalista - Jacek Elżjaro.
Ryszard Lis jest rodowitym Tarnowianinem, a jego wiersze, zaprezentowane przez Grzegorza Janiszewskiego, poświęcone są rodzinnemu miastu. Piękne zdjęcia do poszczególnych utworów wykonał syn poety, Grzegorz Lis. Z tego powstał oryginalny, barwny tomik wierszy, zatytułowany „Urok Tarnowa”.
Na spotkaniu autor miał okazję tę urokliwą publikację zaprezentować. Poetycki przewodnik po Tarnowie zainteresuje zapewne mieszkańców miasta i może być także miłą pamiątką dla turystów, gościnnie odwiedzających miasto nad Białą.
Miłośników piękna, podniosłego nastroju, oryginalnego słowa i przyjemnej muzyki, uczestniczących w spotkaniu, porwała i wzruszyła interpretacja utworów Władysława Rysia, w wykonaniu wspaniałej artystki – Lidii Holik-Gubernat.
Oracjom aktorki nie mógł się nadziwić sam autor. Podziwiał szczególne piękno – obrazy, klimaty, uczucia – wydobyte z jego wierszy rymowanych, w tym napisanych jeszcze w ub. wieku, a opublikowanych w 1999 roku w tomiku „Położę kwiat skromny”.
Widownia słuchała, oklaskując autora, ale o wiele bardziej aktorkę, za artystyczny kunszt i świetne interpretacje.
Żona Władysława w rozmowie z artystką. W głębi muzyk Jacek Elżjaro popisuje się wspaniałymi impresjami, stanowiącymi swoisty kontrapunkt dla poezji.
Władysław składa podziękowanie organizatorce, niestrudzonej Krystynie Drozd. |
|
_________________ (...) dlaczego każde miasto
musi stać się Jerozolimą i każdy
człowiek Żydem (...)
Adam Zagajewski - JECHAĆ DO LWOWA |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Paź 28, 2006 5:51 pm |
|
|
| Christine |
| administrator |
 |
 |
| Dołączył: 13 Wrz 2005 |
| Posty: 2496 |
| Skąd: Gdańsk |
|
|
 |
 |
 |
|
Wspaniale, Krabie Władysławie zrobiłeś ten reportaż, dzięki niemu możemy poczuć atmosferę spotkania.
Pozwól, że pogratuluję ci i wieczoru pooetyckiego, i reportażu.
 |
|
_________________ Krystyna Bogusławska |
|
|
|
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 8:55 am |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
| Dołączył: 12 Kwi 2006 |
| Posty: 1379 |
| Skąd: spod Maciejowej |
|
|
 |
 |
 |
|
| Wspaniale, że są jeszcze ludzie którzy w pocie czoła organizują takie imprezy - że są chętni i zainteresowani przybyć - no i że się spotykacie i świetnie bawicie - Gratuluję !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! |
|
_________________ ... nie zapomniałam nie e e e e e
to wszystko we mnie jest,
jak ochota na grzech,
na smutek i śmiech .... |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Nie Paź 29, 2006 3:48 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Dziewczyny, jesteście nadzwyczaj miłe.
Dzięki Christine, która tyle poświęciła mi czasu, mogłem samodzielnie zamieścić nie tylko tekst, także fotografie. W tym miejscu wypada poinformować bywalców Amarylisa, iż wszystkie zdjęcia wykonała moja córka Marzena Ryś.
I jeszcze jedno - skoro się udało, nie wypada nic innego, tylko zamieściś jeszcze jeden materiał interdyscyplinarny.  |
|
człowiek Żydem (...)
|
|
|
Wysłany: Czw Mar 29, 2007 10:23 am |
|
|
| juragos |
|
 |
 |
| Dołączył: 28 Cze 2006 |
| Posty: 779 |
| Skąd: Katowice |
|
|
 |
 |
 |
|
I mnie udzielił się klimat spotkania poetów, artystów i sympatyków poezji. Jak widać z fotografii Marzeny Ryś i opisu Władka impreza musiała być udana. Tylko pozazdrościć.
Pozdrawiam Juragos |
|
_________________ Optymistom żyje się lepiej |
|
|
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2007 5:14 pm |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
O, Jerzy wpadł na chwilkę. Bardzom rad z tego powodu.
Tak to było wyjątkowo miłe spotkanie. |
|
człowiek Żydem (...)
|
|
|
Wysłany: Sob Mar 31, 2007 5:58 pm |
|
|
| gurami |
| moderator |
 |
 |
| Dołączył: 11 Kwi 2006 |
| Posty: 1341 |
| Skąd: okolice Wielunia lub Ślask...jak kto woli |
|
|
 |
 |
 |
|
Władysławie bardzo się cieszę, że Twoja poezja została tak nagrodzona...
pozdrawiam ciepło
gur |
|
_________________ Sylwia Kanicka |
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 01, 2007 10:49 am |
|
|
| stary krab |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
Sylwio, miło mi, iżeś trafiła na stronę i zechciała zapoznać się z treścią.
Serdeczne dzięki. |
|
człowiek Żydem (...)
|
|
|
| Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE |