Forum

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Strona Główna » FORUM DYSKUSYJNE - DO WYMIANY POGLĄDÓW NA KAŻDY TEMAT, NAJLEPIEJ O SZTUCE » Polityka ? Na portalu literackim?
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Polityka ? Na portalu literackim?
PostWysłany: Wto Kwi 03, 2007 12:53 pm Odpowiedz z cytatem
KsięgaDawida

Ze zdziwiem przeczytałem felieton(?) Wladka pt Hołota.Wypowiedziałem się na ten temat pod felietonem. Mimo to uwazam,ze sprawa ma aspekt szerszy. Chodzi o obecność czy nieobecnosć tematów politycznych na portalu stricte literackim.Jestem przeciw,jestem za zdecydowaną apolitycznością Naturalnie, kazdy ma jakies poglądy ,moje zapewne sa inne niż Wladka. I zeby nie było niedomówień;są to poglądy neokonserwatywne. nie mające nic wspólnego z tzw polską "prawicą". Nie chciałbym jednak ich propagować na portalu stricte literackim. Po co toczyc jakieś PODJAZDÓWKI czy wojny ideologiczne? Gotów jestem uzasadnic swoje stanowisko odwołując się do realiów..polskiej "sceny politycznej",po to,żeby Państwo zrozumieli,rozne aspekty tej manipulacji socjotechnicznej,ktorym podlega społeczeństwo i,zachowując swoje poglądy,DOBROWOLNIE ZREZYGNOWALI z ich głoszenia. Po prostu dla własnego, egoistycznego interesu...

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2007 1:12 pm Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

A ja sądzę. że ten temat powinniśmy zostawić w spokoju.
Wiem, że to nie jest całkiem do uniknięcia, bo każdy ma swoje poglądy polityczne i życie czasem aż korci do skomentowania, ale ta strona ma inny cel, nie zamieniajmy jej w trybunę.

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2007 2:07 pm Odpowiedz z cytatem
KsięgaDawida

Rozpoczynając tę dyskusję-mam nadzieję,że pierwszą i ostatnią na ten temat- pragnę stwierdzić,ze jestem świadomy jej karkołomnosci. Towarzyszy mi ,bowiem,przekonanie wyrażone trafnie przez znanego guru prawicy Mistrza Davilę,że "zwolennikami apolitycznosci są na ogoł, zwolenicy jakieś przegranej sprawy" (cytuję z pamieci) . U nas,w Polsce to sie sprawdza; był czas kiedy walczacy o władze neokomunisci występowali przeciwko upolitycznieniu,a jak sami doszli do władzy,to potworzyli sobie'gabinety polityczne" przy poszczgólnych ministerstwach.Po co? Zeby mieć
więcej posad dla "swoich". I to już zostało przy rządach tzw "prawicy". Ale ja nie uważam się za zwolennika bezwglednej czy okazyjnej "apolitycznosci" Po prostu "te śmoje-boje " niewiele mnie obchodzą.,chociaż znam ich uwarunkowania.
Interesuje mnie tylko sztuka i nauka i nic więcej.Krab napisal felieton przeciwko Giertychowi. Wicepremier,podobnie jak inne postaci "polskiej sceny politycznej" nie należą do moich ulubionych bohaterow. Wszystcy inni z tej dziedziny- również.Nie chcę tu ciskać obelgami czy prezentować swą wynalazczosć w dziedzinie "negatywnych epitetów". Powiem tylko ,ze tzw "prawica " i tzw "lewica" działają niespodziewanie zgodnie jeśli chodzi o SZKODZENIE kulturze i nauce polskiej.I to się nie zmienia, to trwały "parametr" ich poczynań.O co chodzi? W mediach jest tylko polityka; każde pierdnięcie,każda głupota-odnotowana. W mediach więcej było
kto zmajstrował pani Krawczyk dziecko niż np o nowej ksiące Stasiaka. Skandale są wszędzie,w innych krajach także. Ale tam sie nie pisze o takich postaciach jak pani Krawczyk czy pani Beger, nie tylko dlatego,ze te panie nigdy nie moglyby zaistnieć w innej niż polska polityce. Tam pisze sie również o ksiązkach.koncertach,wystawach. Stosownie do rangi wydarzeń. Swiat nie jest jak u nas-polityczny i jednowymiarowy,nakierowany na sprawy wewnętrzne.Z drugiej strony ludzie reagują na ten zalew polityki,bardzo rozsądnie. po prostu przestają chodzic na wybory,mimo takie czy inne nawoływania.Politycy,wbrew składanym deklaracjom tą reakcją ludzi wcale się nie martwią.Rozbudowują swoje partie czy partyjki,bo ,przy rosnącej absencji zawsze wygrywa ZELAZNY LEKTORAT,najwierniejsi i, z reguły głupi, pretorianie.To po prostu socjotechnika,której "komuna" nie za bardzo mogła hołdować,gdyż w tym zakresie temperowali ją Rosjanie i krępowała deklarowana ideologia.
W tej sytuacji SWIADOMA APOLITYCZNOSĆ,ŚWIADOME lekceważenie podsuwanej STRAWY to dobry wybór.Grupy stosujące taką "taktykę" powoli stają sie "języczkiem uwagi" i mogą przedstawić swoje własne żądania. A te ,ulegające raz "nucie lewicowej" raz "prawicowej" są skazane na wyniki nieprzewidywalnej politycznej gry.
Dlatego właśnie apolitycznosć ma sens. Każdego kusi propagowanie swoich "własnych " poglądów,nawet na portalu literackim. Ale PO CO ZE SOBĄ WOJOWAĆ, kiedy można wojować skutecznie z tym PRAWDZIWYM "UKŁADEM" , niszczącym naukę, kulturę i życie społeczne.

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2007 2:23 pm Odpowiedz z cytatem
KsięgaDawida

Dobrze,zgoda,Krystyno ,ale jeśli sie lansuje etatową felietonistkę "Trybuny" towarzyszkę Rawik i atakuje urzędującego wicepremiera,to to nie jest działalnosć polityczna?Sądzę,ze potrzebne tu jakieś SAMOOGRANICZENIA. Stanowisko-polityka won,bardzo mi odpowiada. Zaraz jednak zaczynają się gadki o cenzurze...Może w tej sprawie zrobic jakąś ankietę? I po prostu zastosować się do woli większosci.Ja, postępujac wg zasad heurystyki,wyłuszczyłem swoje racje przemawiające za apolitycznoscią. Oczywiscie,są to argumenty polityczne, jednak oparte na faktach,nie na ideologii.

PostWysłany: Wto Kwi 03, 2007 4:34 pm Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Nie stwarzajmy sobie sztucznych barier, nie mnóżmy zakazów.
Większość z nas nie chce mieszać polityki, a tylko czasem wyrwie się coś, tak jak drogiemu Krabowi. Myślę, że to wybaczalne wśród przyjaciół.Smile

Ponieważ jestem jedyną osobą, która tak naprawdę moderuje to forum, opowiadam się przeciw dyskusjom politycznym, bo nie mam czasu i siły czuwać nad tym, abyście sobie nie skoczyli do gardła. Smile
Jest mnóstwo stron dyskusyjnych poświęconych polityce - można tam sobie ulżyć Smile

Forum Strona Główna » FORUM DYSKUSYJNE - DO WYMIANY POGLĄDÓW NA KAŻDY TEMAT, NAJLEPIEJ O SZTUCE