Wysłany: Nie Kwi 08, 2007 8:06 pm |
|
|
| amandalea |
|
 |
 |
| Dołączył: 24 Cze 2006 |
| Posty: 935 |
| Skąd: Wrocław |
|
|
 |
 |
 |
|
moja dłoń twoją
wędruje zakolami
wypieszczając kształty
wiruje garncarskie koło
w srebrnej smudze
drży szept |
|
_________________ Lidia Kowalczyk
...nie mam już nawet złudzeń... |
|
|
|
Wysłany: Pon Kwi 09, 2007 6:01 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
| Dołączył: 12 Kwi 2006 |
| Posty: 1345 |
| Skąd: spod Maciejowej |
|
|
 |
 |
 |
|
. ładnie, ciepł, czule i ... i całą klawiaturą do gry - dla czytelnika..........  |
|
_________________ ... nie zapomniałam nie e e e e e
to wszystko we mnie jest,
jak ochota na grzech,
na smutek i śmiech .... |
|
|
|
Wysłany: Pią Kwi 13, 2007 5:38 pm |
|
|
| amandalea |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
| Shibbi napisał: | . ładnie, ciepł, czule i ... i całą klawiaturą do gry - dla czytelnika..........  |
Jeśli poruszyłam wyobraźnię, miło mi  |
|
|
|
|
Wysłany: Nie Kwi 22, 2007 11:28 am |
|
|
| KsięgaDawida |
|
|
 |
| Dołączył: 21 Kwi 2006 |
| Posty: 297 |
| Skąd: Warszawa |
|
|
 |
 |
 |
|
| Byłaby to prawdziwa perełka sensualizmu i erotyzmu-szkoda,ze tutaj pomieszczona-gdyby nie użycie konstrukcji pasywnej(moja... twoją ..wędruje) .Polski nie znosi strony biernej.Już Boy kpił z młodopolskiej "dziewczyny kochanej rybakiem".Szkoda takiego tekstu. To rewelacja.Proponuję (układ wersetów i interpunkcja bez znaczenia); "moja dłoń w myślach za twoją wędruje." W połączeniu ze znakomitym kołem garncarskim i szeptem jest tu coś, co możnaby nazwać "poezją miłości" (ajreny, liryka prowansalska, Hafiz),bo przecież mentalna reakcja na gest lub działanie stanowi istotę poezji. Od dawna nie zdarzyło mi sie czytać tak dobrego tekstu. Nie tylko w internecie.Nie rozumiem dlaczego to nie jest na stronie głownej.Ukłony. |
|
_________________ Pierwszym warunkiem docierania do Prawdy jest bezinteresownosć (E. Husserl) |
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pon Maj 07, 2007 5:54 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
hmm... KS - - aleś TY mądras - ... no tak - no racja  |
|
jak ochota na grzech,
|
|
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 3:00 pm |
|
|
| amandalea |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
| KsięgaDawida napisał: | | Byłaby to prawdziwa perełka sensualizmu i erotyzmu-szkoda,ze tutaj pomieszczona-gdyby nie użycie konstrukcji pasywnej(moja... twoją ..wędruje) .Polski nie znosi strony biernej.Już Boy kpił z młodopolskiej "dziewczyny kochanej rybakiem".Szkoda takiego tekstu. To rewelacja.Proponuję (układ wersetów i interpunkcja bez znaczenia); "moja dłoń w myślach za twoją wędruje." W połączeniu ze znakomitym kołem garncarskim i szeptem jest tu coś, co możnaby nazwać "poezją miłości" (ajreny, liryka prowansalska, Hafiz),bo przecież mentalna reakcja na gest lub działanie stanowi istotę poezji. |
Mam trochę mieszane uczucia,bo....pewnie masz rację co do formy pasywnej ale jeśli zmienię na "moja za twoją", to powiem zupełnie coś innego...zupełnie...
Dziękuję za opinię
Pozdrawiam serdecznie. |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 3:00 pm |
|
|
| amandalea |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
| Shibbi napisał: | hmm... KS - - aleś TY mądras - ... no tak - no racja  |
Racja??  |
|
|
|
|
Wysłany: Pią Maj 11, 2007 8:24 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
amadnda................... ja nie jestem ani krytykiem liteqacki ,ani znawcą poezji - już dawno sie określiłam - DZIAŁA - PODOBA SIE WŚCIEKLE i ZGINA KOLANA------------- ale ten gość ma trocheracji - nie mówie ze strikte i w całosci, ale jak sie poczyta międzywiersze to tak
Znaczy takie miałam odczucie, że jednak tgak. |
|
jak ochota na grzech,
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sob Maj 12, 2007 3:13 am |
|
|
| amandalea |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
| Shibbi napisał: | amadnda................... ja nie jestem ani krytykiem liteqacki ,ani znawcą poezji - już dawno sie określiłam - DZIAŁA - PODOBA SIE WŚCIEKLE i ZGINA KOLANA------------- ale ten gość ma trocheracji - nie mówie ze strikte i w całosci, ale jak sie poczyta międzywiersze to tak
Znaczy takie miałam odczucie, że jednak tgak. |
Shibi jeśli napiszę moja dłoń za twoją, to w konkretnym miejscu jest kochająca się para ale jesli napiszę moja dłoń twoją, to chyba niekoniecznie?? nie piszę wierszy dla wierszy...piszę o miejscach i sytuacjach jakie istniały, mogą istnieć...i jeśli tylko będę kierować się osądami znawców i zmieniać każdy swój wiersz dlatego, że młoda polska wyśmiewała się z tego czy tamtego, a oświecenie robiło to czy tamto, to nigdy to nie będą moje wiersze....nie jestem poetką i nigdy nią nie będę...ani poeci ani świat krytyków nie toleruje takich osób...
Pozdrawiam wcale nie urażona  |
|
|
|
|
 | |  |
Wysłany: Sro Maj 23, 2007 3:30 pm |
|
|
| Shibbi |
|
 |
 |
|
|
 |
 |
 |
|
cholera - dawno mnie tu nie było - ale mam tyle zajeć, że nie nadążam ( przepraszam.
Nie wiem, czy napisać to jakimś wytłuszczonym czy jak - zeby było jasne.
przysięgam, że
nigdy -
przenigdy
Nie piszę komentarza wyrażajacego jakieś moje wahania, migawy, wątpliwości, czy podpisuję sie pod czyimiś wywodami TROCHĘ NA "NIE" PO TO ŻEBY AUTOR ZMIENIAŁ TEKST -
NIECH BÓG ZACHOWA.
Poprostu mówię to co czuje - Wiemy dobrze, jak jest z pisaniem. Jeszce sie taki nie urodził co by drugiemu -
a co najważniejsze.......... nie po to sie pisze na miły BÓG żeby komuś dogodzić ...........
Mnie jak coś odpowiada to klękam na kolana i dziękuję w zachwycie - ale .........
ale ponieważ przyrzekłam odezwać sie pod każdym przeczytanym tekstem - czego nie dotrzymuję, ale trudno
czasem jak mi nie "leży" nie pasuje - nie wpadnie ani w ucho, ani w serce to staram sie jakoś oględnie i delikatnie powiedzieć to, co mi "gra" - i proszę nie traktować tego jako wymóg zmiany tekstu -
a kyszszszsz!!! NIEeeeeeeeeeee  |
|
jak ochota na grzech,
|
|
|
Wysłany: Wto Sie 21, 2007 11:07 pm |
|
|
| Carminn |
|
|
 |
| Dołączył: 08 Kwi 2007 |
| Posty: 54 |
| Skąd: Wielkopolska |
|
|
 |
 |
 |
|
Jest dobrze, bardzo dobrze, bardzo, bardzo dobrze. "Moja dłoń twoją wędruje" - i pieszczota w tym jest, i poznawanie "Ciebie", i niepewność tego poznawania, i CEL jakby, ta delikatność za mgłą. Nic nie zmieniaj Amandolea!!!
Wers "moja dłoń w myślach za twoją wędruje..." Totalna pomyłka. W myślach? Dlaczego w myślach? Trzeba PO dłoni wędrować, POznać naprawdę , odczuć dłoń. W myślach możana tylko wymyślać i żyć w wymyślonym życiu. Poezja nie jest WYMYŚLANIEM życia, jest Życiem. |
|
_________________ Człowieka mozna zniszczyć, ale nie pokonać. Człowieka. |
|
|
|
| Forum Strona Główna » EROTYKA |