Forum

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE » Tam gdzie wrony nawracają:) czyli Kacwin nadepnęłam:)
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Tam gdzie wrony nawracają:) czyli Kacwin nadepnęłam:)
PostWysłany: Czw Lip 24, 2008 11:07 pm Odpowiedz z cytatem
Shibbi

Kacwin jest wioską położoną na malowniczych terenach Spisza. Graniczy ze Słowacją (czynne piesze przejście graniczne Kacwin-Velka Frankova). Wspaniałe górskie widoki, spokój, zabytki, wodospady, bliskość do innych okolicznych atrakcji: to tylko niektóre atrakcje Kacwina.

Zimą w Kacwinie funkcjonuje nowo otwarty wyciąg narciarski! Można też wynająć kulig (i poczuć zapach konia :-)).

Kacwin leży na wysokości 570 m npm nad potokiem Kacwińskim, wypływającym na Słowacji. Zamieszkały przez ok. 1150 mieszkańców. Sąsiaduje z wioskami: Niedzica i Niedzica Zamek na północ; Velką Frankowa (Słowacja) na południe

Kacwin jest jedną z najstarszych miejscowości na Spiszu, wymienianą w dokumentach historycznych już w 1320 r. Można tu obejrzeć jedyne w Polsce sypańce - miejsca przechowywania zboża; dawne spichlerze - dwustuletni młyn, XV wieczny zabytkowy kościoł, i stare kaplice. W centrum wsi malownicze wodospady potoku.

Tyle na www.

To nieprzejezdna wieś - normalnie za kościołek kończy sie droga - owszem w stronę granicy idzie ścieżkaa ale polna.
Oficjalnie - dechami zabić od strony Niedzicy i tak zwany koniec świata:)SmileSmile
Nie wiedziałam do tej pory o jej istnieniu - a reszta jest totalnym, zjawiskowym odkryciem, którym sie dzielę z Wami
.

wsio można powiększyć jak czas pozwala -----------

to Klara, pierwsza i zawsze chętna na malowanie paznokci i kupowanie pierścionków

juz wioska-idziemy do koscioła...

i kto by przypuszczał ............?????

hmm... to chyba najcudniejsze moje zdjęcie tego roku - już piękniejszej wierności nie będę szukaćSmile
"czy jest jeszcze gdzieś ......................| " a no jest !!!

tubylcze pięknościi , a i letniczki tyszsz ;)

Ledwie rok po odnowie - jeszcze św. Anna Samotracka jest w Krakowie w renowacji, ale reszta zapiera dech w piersiacj - cudnie i jużSmile no i jak śpiewają - ja sie zabijęęęęęęęęęęęęęęęSmile

nawa główna

a to nagrobek przykościelny

ale twarz - niech mnie ...... ;) zakochać sie czy podziwiać ????

taka sobie normalna ... y y yyyy kłódka - Smile

musiałam podtrzymnywać - to ciężar niebywały. Nie wiem ile ważą, ale Klara nie utrzymałaSmile

Bramy strzegą intymności gospodarstw. Niesamowite... a jednak - :)choć będą lepsze ujecia

i niech nikt nie mówie, ze "kawki nawracają za kościołem" - choć tubylcy tak mówią - ale uroczysko niestejziemne SmileSmileSmile

szukam konkurenta TEGO NAPISU !!!!

Stawiam dobrą nalewkę - za lepszy napis AD 2008 !!!!!!

no i co o o o???

Kapliczka jest już zamknęta, ponieważ kilka lat temu ktoś ukradł oryginalny XV-wieczny obraz M.B.Śnieżnej - dzisiaj jest tylko "podróba" jak mówią mieszkańcy - no i widok prezez szparkęSmile

i tak jest cudnie

je vu petite l'eglisee

Przez "szparek" w drzwiczkach widać to

a drodze powtotnej tak mi koleżanka zapozowała

potok ........... jak przystało na górski jest lodowaty i rwący

charakterystyczne kotary intymności

a to następna "kierowniczka zamieszania" Sesil:)

tubylcze pięknoty ;););)

-----------------------

no i obiecany Supermarket Smile

Tak się cudnie niebo otwierało na "DOBRANOC"....

a tak cudnie zachodziło Smile

......................

Smile

Kacwin 19 - 23 lipca 2008 r.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Nie Lip 27, 2008 9:09 pm Odpowiedz z cytatem
ella_hagar

Shibbuszko, moja Ty! Gdyby nie twoje fotki nie miałabym pojęcia, że Kacwin istnieje.
Cóż za nazwa!? KAC-WIN. Czyżby kac od wina? ;)))))
Ot, i cała osada, zwyczajna. Tak się mówi. Ale jak się zobaczy fotki Shibbi, to się okazuje, że zwyczajna wcale nie jest zwyczajna.
A poza tym?

Cóż. Kocham Klarę. Od pierwszego przeczytania o tym, że jest pierwsza i zawsze chętna na malowanie paznokci i kupowanie pierścionków. Mała, a kobietka. Smile Tak trzymać!
Poza tym jest śliczną dziewczynką. Czyja ona? Twoja wnuczka? Córeczka?

Piękna jest owa wierność sfotografowana czy też ujęta w kadr.
Pies to potrafi.

Tubylcze piękności piękne, ale czy widzisz w małej, tubylczej zazdrość w oczach, kiedy Nasza Klara cudnie skacze przez skakankę?

O żesz kłódka! - poważna sprawa. Niby, że kłódka to rzecz zwyczajna, ale żeby trójkątna kłódka?
Trzeba uważać, żeby się nie zakluczyć. Czasy mamy teraz takie, że jedyne, co można zrobić, to zakluczyć się we własnym pokoju, włączyć głośno muzykę, tak by nie słyszeć, że ktoś cię woła….
Ło matko! Chyba nie tak!

W dodatku kobieca Klara klucznicą? Posiada klucze od naszych emocji, pragnień, nadziei ?????
Klucznik to jest ktoś.
Taki gość nosi przy sobie pęk kluczy, dynda nimi przy pasku, i czeka tylko na to, co by tu otworzyć.

"Kierowniczka zamieszania" Sesin ? Sprząta czy ma zamiar odlecieć?
Malutka czarownica. ;)

Czarna kura ? Nawet nie ma kropek bordo. Za to jest matką! A jaka masywna, pierś szeroka, polska. I tyle kurcząt? Musiała poderwać jastrzębiatego koguta. :P

Acha! Jeszcze te boćki! Wierzysz w bociany, Shibbi? Podobno zwiastują dostatek. Ale uważaj, bo dzieci niosą.
Jednak w tych boćkach jest jakaś magia. Smile

Lubię Twoje spojrzenie, Shibbuszko. Smile
Bardzo lubię obrazki z zachodem słońca.
Lubię Twoje spojrzenie na to, co dokoła nas.
Applause

PostWysłany: Nie Lip 27, 2008 10:59 pm Odpowiedz z cytatem
Shibbi

Eh - Hagar TY umiesz czarowaćSmileSmile

Czytam i czytam to co napisałaś i normalnie się dziwie - ze ta cudnie zauważyłaś to moje "oko" - haha - bo wiesz co Smile To autent6ycznie cudna najprawdziwsza wieś - taka jak w bajkach - czy w opowiadaniach babćSmile łącznie z obesranymi przez krowy ulicami - SmileSmileSmile

Ja też nie wiedziałam że to cudko tak blisko mnie Smile
Kacwin myślę ----- jasna sprawa, że od KACA, ale chyba nie tego po wieni ale .,..... z winy Sad(
Myślę, że ponieważ jest to tak zwany koniec świata - kto poszedł to zapił i wracał z winą na duszy - --- a i moze winił to zabite dechami miejsce:)Smile o którym świat zapomniał - ale to moje domysłySmileSmile

Klara i Sesil to "laski" Maćka organisty - [ jak czytałaś moje opowiadanie nagrodzone w Zwierciadle - a czytałaś bo Ci posłałam ] to wiesz co ty za gościu ;) Często mam przy nich dyżury - bo oboje rodzice są muzykami i jak to w takim wolnym zawodzie, a dzisiaj to już na "pilota" - lecą jak tylko się trafi fucha ze płacąSmileSmileSmile - no i ciocia w te pędy:)

Dzięki, że tak ładnie pospacerowałaś po Kacwinie, no i cieszę, się, że nie zabrałam Ci czasu na marne SmileSmile

Idę jutro w Tatry - nie wysoko - bo to juz nie ta kondycja, ale ide. Pewnie nacykam to i owo... to się podzielę zachwytami SmileSmile

Jeszcze raz dziękuję za odzwiedziny ;)

haha - na widok bociana to mama Klary i Sesil pluła trzy razy przez lewe ramie - bo mnie - mnie już bocian NIC, a NIC nie zrobi :)mn a to że MOŻE to jasna sprawa, ze wierzę !!!!!!!!!!!

na smutek i śmiech ....
PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 9:27 am Odpowiedz z cytatem
mewa
moderator

Po raz kolejny zaniemówiłam, Szybciu moja... sprowadzasz codzienność do wymiaru... kosmosu. Lepiej, odkrywasz planety:)Smile Klara, pan Bociek, Sesin i kura czarna jak noc i dumna jak noc:) Ucałuj KlaręSmileSmile jest wspaniałaSmile
Dom, sklep, pole, Kościół i... jasny gwint w Kacwinie nie ma gospody?SmileSmile czy przegapiłam?SmileSmileSmile

Całuję mocniutko:)Smile

PostWysłany: Wto Lip 29, 2008 8:37 pm Odpowiedz z cytatem
Shibbi

hmm... no i jaja total SmileSmile

Nie ma gospody - nie przegapiłaś Bad Grin Rolling Eyes Doubt Doubt

- każdy tam ma w ogródku grila i przywiezione piwo z supermarketu - albo i mocniejsze trunki.

Nie ma knajpy Doubt Mr. Green Doubt Twisted Evil nie do uwierzenia - ale nie ma Smile

Ale wieś na POKAZ i WĘCH:)
POLECAM
!!

Cieszę się, że spodobało Ci się;)

na smutek i śmiech ....
PostWysłany: Wto Sie 05, 2008 1:35 pm Odpowiedz z cytatem
ella_hagar

Ktokolwiek widział ?
Shibbi napisała:
Idę jutro w Tatry - nie wysoko - bo to juz nie ta kondycja, ale ide. Pewnie nacykam to i owo... to się podzielę zachwytami”

to jeszcze nie zeszłaś z tych gór???? Shibbi, ślicznotko? A może porwał cię jaki ładny baca?
Może zeszłaś na nienajlepszą drogę (górską)? ;))))

Shibbi, złaź wreszcie z tych gór, do diabła!!!!
I pokaż górskie fotki.
Smile

PostWysłany: Wto Sie 05, 2008 6:11 pm Odpowiedz z cytatem
Shibbi

haaaaaaaaaaaaaaaa

kurna zlazłam dawno - ale nie mam czasu ja piernicze:(( najgorsze to te komentarze na które czekasz - bo album wpikać to pryszcz:((
CZekaj deczko - Wnuczek z córcią juz dzisiaj fruną do Milano - a ja po 12 godzinach w kiosku (za padruge) - moze w nocy coś zadziałam - choć poprzednią do 3 rano malowałam - e e e nie mam czasu jaaaaaaaaaaaa. . . . pier................ tego ;)

W Dolinie Pieciu Stawów było cudownie - ale reszta wrażeń, skojarzen i refleksji - jak zrobię to co chcesz -
Jakby nie to Twoje "wołanie" to bym nie robiła ........ale dla Ciebie Hagar wszystko - jak dla kochanka Smile

na smutek i śmiech ....
PostWysłany: Wto Sie 05, 2008 8:46 pm Odpowiedz z cytatem
ella_hagar

Rany boskie!
chyba się z Tobą ożenię !

Mr. Green

Forum Strona Główna » ZDJĘCIA - REPORTAŻE