Forum Amarylis

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Amarylis Strona Główna » FORUM DYSKUSYJNE - DO WYMIANY POGLĄDÓW NA KAŻDY TEMAT, NAJLEPIEJ O SZTUCE » Temat zamknięty Idź do strony 1, 2  Następny
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Temat zamknięty
PostWysłany: Sro Lut 28, 2007 5:35 pm Odpowiedz z cytatem
Agape

Temat zamknięty

Ostatnio zmieniony przez Agape dnia Pią Sty 04, 2008 11:54 pm, w całości zmieniany 1 raz
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Numer GG
PostWysłany: Sro Lut 28, 2007 9:32 pm Odpowiedz z cytatem
gurami
moderator

To w jaki sposób komentuje jest i Tobie Agape i już wielu osobom znane.
Tak sobie pomyślałam, jak to jest z osobami, które komentuję pierwszy raz lub gdy ich tekst rzeczywiście zahacza o tą niską półkę. No i tak myśląc dochodzę do wniosku, że to czy tekst jest dobry czy zły wcale nie zależy od tego czy osoba pisze od dawna, czy jest już znana i lubiana przez czytających, czy pojawiła się nagle i są to jej pierwsze utwory. Przecież po pierwsze każdy kiedyś zaczynał,(pamiętam swoje początki i jakoś nie widzę złośliwości pod moim adresem, raczej po prostu pojawiała się sensowna krytyka, czasami nawet bardzo szczegółową, ale nigdy nie było to równanie tekstu z błotem, może dlatego, że mnie mało kto na początku czytał)). Uważam, że każda krytyka jest dobra, ja przynajmniej każdą przyjmuję i słucham co inni mówią.. Nie każdy potrafi pisać spokojnie o wierszu, który mu się nie podoba, szczególnie gdy setny raz powtarza te same argumenty. Jednak uważam, że każda osoba, która zamierza napisać komentarz powinna uzbroić się w dużą dawkę cierpliwości i nie dlatego, żeby nie podcinać skrzydeł, a dlatego że sztuką jest panowanie nad swoimi emocjami, nie można swoich złości, wyładowywać poprzez pisanie opinii na temat czytanego utworu. To chyba podstawa. Co oczywiście nie znaczy, że nie można ostro krytykować, ale ostro może oznaczać umiejętnie dobrać słowa, które zaakcentują to co jest złe, a zarazem nie będą uderzały jak z pieści w zęby, bo krytykować też trzeba umieć.
Osobiście staram się jednak nie być w komentarzach bardzo wredna, ale jednak zawsze staram się napisać to co naprawdę myślę, czasami powiedzmy obchodząc na około. Dla mnie istnieje inny problem, a mianowicie to, że ludzie tak szybko się unoszą, że wystawiają swoje teksty, a przy pierwszych słowach krytyki uciekają, zmieniając miejsce w necie. Nie potrafią stawić czoła temu co inni myślą o ich tekstach. Po prostu wolą tkwić w przekonaniu, że są dobrzy, a ta cała zgraja ludzi pisząca, że tekst należy poprawić po prostu się nie zna. To jest przykre, ale też pokazuje jak strasznie jesteśmy zamknięci na wszelkie sugestie.
Drugi problem dotyczy już bezpośrednio moich komentarzy. Raczej nie piszę o technicznej formie wiersza, chyba że tekst jest naprawdę tak napisany, że błędy (oczywiście w moim odczuciu) są widoczne. Staram się komentować wiersz od innej strony. Niektóre osoby już wiedzą, że czasami piszę bardzo dużo itd. Kiedyś ktoś po takim komentarzu napisał mi, że to nie język polski i nie powinnam tak analizować…no i zwątpiłam, bo w sumie po co ja to zrobiłam…jak widać nawet jeśli chce się wyłapać z tekstu wiele cennych rzeczy to również może nie przypaść do gustu.
Masz rację Agape, ż komentujących można podzielić na grupy. Sama po pewnych czasie nauczyłam się odbierać na różne sposoby komentarze od różnych osób.

No to chyba tyle ode mnie…
Pozdrawiam ciepło
gur

PostWysłany: Sro Lut 28, 2007 11:04 pm Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Dobrze, że zabrałeś głos, Agape.
Z krytyką zawsze jest problem, bo ludzkim odruchem jest chęć bycia chwalonym. Już nie raz były scysje na ten temat, a ja zawsze powtarzam:
- trzeba pisać na temat tekstu to, co się na prawdę myśli
- trzeba dyskutować pod wierszmi, bo każdy; i autor, i krytykujący może się mylić
- trzeba zachować dystans, spokój i dobre maniery
- nie zrażać się i nie obrażać na wzajem

Może jeszcze więcej zasad powinnam wypisać, ale myślę, że już to wystarczy, aby forum nie stało się miejscem, w którym odreagowujemy codzienny stres, tylko agorą na której publikujemy, czytamy, dyskutujemy i doskonalimy swój warsztat.
Pamiętajmy, że sami nie jestemy doskonali, nie pozjadaliśmy wszystkich rozumów, a odbiór tekstów literackich zawsze jest subiektywny.

Ostatnio zmieniony przez Christine dnia Czw Mar 01, 2007 2:56 pm, w całości zmieniany 1 raz

PostWysłany: Sro Lut 28, 2007 11:06 pm Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Gurami, wypracowałaś sobie znakomity styl, warto czytać twoje komentarze dla wnikliwej, bystrej analizy, ogromnej wrażliwości, a nawet - pięknego słowa.

PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 3:23 am Odpowiedz z cytatem
Gosia

W Twoich komentarzach, Adrianie, jest jeszcze coś charakterystycznego, z czego zażartowałam w tekście umieszczonym w dziale SATYRA. Otóż uparcie i do znudzenia informujesz pod różnymi tekstami, że oto Twoja dusza nie znalazła pokarmu, jakiego żąda. Wszyscy już zostali poinformowani o Twoich oczekiwaniach; czy naprawdę sądzisz, że będą pisali specjalnie dla Ciebie? Bo to zaczyna już prawie tak wyglądać. Zwróć, proszę, na to uwagę. Szczerość to czasami brak autorefleksji.
Pozdrawiam.
Małgosia.
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość
PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 6:23 am Odpowiedz z cytatem
Agape

Neutral Gosiu, czy ty piszesz to po to żeby mnie zaczepić ? Dlatego że czegoś nie rozumiesz ? Dlatego że starasz mi się udowodnić że jestem imbecylem żądającym od innych Bóg wie czego, który pozjadał wszystkie rozumy? Czy może jeszcze z jakichś innych względów ? Neutral Tak, zdaza się że piszę że nie znalazłem w wierszu tego czego szukam, ale zauważ że jest to najczęsciej pisane wtedy, gdy widzę że wiersz jest napisany sprawnie, lecz mimo wszystko, nie przypadł szczególnie do gustu, a to że nie przypadł do gustu - zrzucam na własne barki - NA WŁASNE BARKI ! Widzisz różnicę ?? A piszę to po to żeby autor miał świadomość tego, że ten czy inny temat nie każdemu może spasować, i że już nawet z taką osobą jego txt się spotkał. Druga z opcji kiedy piszę takie słowa, to wtedy kiedy nie popieram ich żadnymi argumentami, a jedynie piszę że nie ma tu nic dla mnie - to odnosi się do txtów które według mnie są po prostu - słabe, i których nie mam ochoty wnikliwiej komentować, choćby po to żeby nie robić komuś niepotrzebnie przykrości.

Pozdrawiam
PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 8:46 am Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Wejdę na chwilę między was, bo wyraźnie się nie rozumiecie.
Gosia pisze, że drażni ją maniera pisania: nic tu dla siebie nie znajduję itp.
Agape nie rozumie, bo w necie wiele osób tak pisze i oznacza to trochę co innego, niż myśli Gosia.

Myślę, że nie ma nic złego, jeśli się w sposób subiektywny wyraża swoje zdanie; pisząc o własnym odczuciu zaznaczamy, że to nie jest zły tekst, ale nie trafia w całości, albo we fragmentach dp czytającego.
Kochani, to jest naturalne, grają tu rolę własne upodobania, wiek, charakter i wiele innych czynników. To nie jest mania wielkości jak myśli Gosia. I Agape się myli, sądząc że wiersz dobry musi tarfiać do wszystkich!

Ostatnio zmieniony przez Christine dnia Czw Mar 01, 2007 10:33 am, w całości zmieniany 1 raz

PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 10:04 am Odpowiedz z cytatem
Shibbi

Arrow Arrow moje komentarze też są zapewne charakterystyczne - i dobrze, o to chodzi, żeby bez nicka - czy awatarka rozpoznać autora tekstu czy komentarza.
d'oh! d'oh!
Jestem pewna jednego Idea .
Komentarz w dużej mierze odzwierciedla nastrój komentujacego. Nawet śmiem twierdzić, że nastrój chwili Twisted Evil
d'oh! d'oh!
Każdą teorię (tekst) można udowodnić, albo obalić wystarczy do tego chęć i sprawny intelekt. A, że w dobrych rękach rodzi się dobro, a w złych zło - tego nie muszę wyjaśniać.
d'oh! d'oh!
Jak ktoś chce być ogólnie lubiany to proponuję wstęp do orkiestry strażackiej - koniecznie dętej, albo nadętej Doubt .
Czasem coś nie wyjdzie, nie błyśnie - a jednak jestem po stronie powściągliwych. Takie przeszczere walenie prawdy, nic nie daje, bo to pozorna prawda tylko odbiorcy. Każdy inaczej czyta i odbiera i trzeba to uszanować.
Owszem - ZDZIWIENIE NIEOGRANICZIONE mile widziane, MADRE PODPOWIEDZI I SUGESTIE tyszsz;) ale ...
d'oh! d'oh!

na smutek i śmiech ....
PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 10:37 am Odpowiedz z cytatem
Christine
administrator

Shibuniu, ty jesteś naszym słonkiem, bez ciebie i twoich cudownie emocjonalnych komentarzy to forum już by nie było takie!
I wierz mi, chociaż czasem mocno przesłaniasz sens emocjonkami, to zawsze wiem, czy coś ci się podoba, czy nie.
Uwaga dla tych, co shibbi nie znają:
to są z reguły bardzo trafne i mądre komentarze! Trochę zaszyfrowane, czasem trzeba się dobrać do ich sensu - shibbi ma wyjątkową intuicję i wewnętrzny radar, który jej podpowiada Smile

Ostatnio zmieniony przez Christine dnia Czw Mar 01, 2007 2:06 pm, w całości zmieniany 1 raz

PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 1:51 pm Odpowiedz z cytatem
gurami
moderator

Shibbi no właśnie knapisałaś to bardzo mądrze, każdy komentarz jest odbiorem indywidualnym i nic tego nie zmieni.....
pozdrawiam ciepło
gur

PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 2:15 pm Odpowiedz z cytatem
Gosia

Adrianie, to, że traktujesz moje słowa, jak bodźce bez treści i poza jakimkolwiek kontekstem i reagujesz aż tak emocjonalnie zawdzięczasz tylko sobie. Przypisujesz mi urojone intencje. Spróbuję najprościej i najbardziej jednoznacznie. Zrozumiałam z Twoich różnych wypowiedzi, że chcesz takiej poezji, która stosuje rekwizyty wyjątkowe, słowa wyjątkowe, obrazy wyjątkowe. Ja uważam, że leksykon i gramatyka jakiegoś języka to tylko narzędzia, a ważniejsze są myśli, idee czy pojęcia tych, którzy tych narzędzi używają oraz ich umiejętności w konstruowaniu przekonującego przekazu. Guzik mi zależy na tym, żeby atakować Twoje poczucie własnej wartości, bo ono w ogóle nie jest dla mnie interesujęce. Chciałabym móc porozumieć się w jakiejś sprawie np. odnośnie tego, jaka powinna być poezja. Cool
Pozdrawiam.
PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 5:59 pm Odpowiedz z cytatem
Agape

Jasne poszukuje wyjątkowych i niesamowitych, wręcz nierealnych do napisania tekstów - tylko takie warto czytać Neutral SIC !
Gosiu, nie, nie szukam niebywałych i nie wiadomo jakich tekstów, szukam mądrości która jest przelewana w prawdziwy sposób, szukam tekstów które do mnie 'mówią' o ważnych sprawach, lub o błahostkach, lecz jezeli już czytam o błahostkach, to niech one będą ukazane w ciekawy sposób.
Dla twojej wiadomości dodam że chyba najbardziej cenie poezję Baczyńskiego - dlaczego ? Bo ten poeta potrafił strasznie prostymi słowami pisać niewiarygodnie prawdziwe teksty, które potrafią dotrzeć, rozczulić.
Ja nie każę kazdemu pisać jak Baczyński - (bo zapewne taka była by twoja odpowiedź gdybym tego nie dopisał) ja jedynie jestem wdzięczny autorowi kiedy mnie zainteresuje, jezeli to mu się nie udaje - to to po prostu piszę.
I chyba taka powinna być głównie poezja - prawdziwa.
PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 6:59 pm Odpowiedz z cytatem
Shibbi

Christin - jak zwykle jesteś WIELKA. Dzięki za tak cudne usprawiedliwienie moich emocji Embarassed - nawet Mama by mnie tak nie wybroniła

Masz też - jak często- RACJĘ, o czym osobiście nie marzę i za tymże tworem nie tęsknię.
Wolę być szczęśliwa i nie mieć tego cuś Doubt Doubt Doubt

Cudna i mądra Gurami - ... dzięki Bogu nie mam patentu na mądrość (od czego - w razie co Mr. Green - ustrzeż mnie BOŻE), ale mam wrażenie, że są jeszcze na świecie ludzie, którzy w cukierni na nie preferowane wypieki plują i głośno krzyczą, że to ciastko bebebe.... bo ma za różowy krem - zamiast grzecznie i miło zająć się ulubionym... to proste i wcale nie taka sztuka.

...

Kompleksy, mania wyższości, czy chęć dominacji zamazują nam NAS w NAS .... Arrow Arrow odstąpiłam od Mesjanizmu dawno i na całe szczęście.

Jeszcze raz bardzo dziękuję, za miłe słowa, które są powodem mojej wieczornej radości

Shibbi

na smutek i śmiech ....
PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 7:16 pm Odpowiedz z cytatem
Agape

Shibbi - co do tej cukierni i ciastek na ktore ludzie krzyczą że są be be be ... to ja moze odwrócę leciutko stronę medalu, są ludzie którzy kupują te ciastka, jedzą, po czym głową w dół, zwracają lekko strawione ... widzisz różnicę ? Smile
PostWysłany: Czw Mar 01, 2007 7:53 pm Odpowiedz z cytatem
Shibbi

Na żadnym Forum nie ma obowiązku ani komentowania, ani czytania wszystkich i wszystkiego - traktuję pobycie TU, jak zatrzymanie się przed wystawą, czy nawet witryną . MA być przyjemnie - a cudnie, jak oszałamia Rolling Eyes Rolling Eyes Rolling Eyes .
Przymróżam oko i ... jak sie trafi wymiotny różowy, obracam się na pięcie i zmieniam wystawę - bo jest w czym wybierać, choć i po chwili i różowy nie taki straszny, a moje początkowe "zasrane prawdy i szczerości" przesiane prze kilka sitek okazują się błogo łagodne.

Płuczę.

Czasem kilka dni - szukam grudki złota ....
zawsze jest nadzieja ... zawsze Idea

...

d'oh!

Nie - nie widzę różnicy ... a skopyrtać można wszystko - to kwestia tego co już wspomniałam: sprawnego intelektu i chęci Idea

Ostatnio zmieniony przez Shibbi dnia Czw Mar 01, 2007 8:10 pm, w całości zmieniany 1 raz

na smutek i śmiech ....
Temat zamknięty
Forum Amarylis Strona Główna » FORUM DYSKUSYJNE - DO WYMIANY POGLĄDÓW NA KAŻDY TEMAT, NAJLEPIEJ O SZTUCE