Forum

login.php profile.php?mode=register faq.php memberlist.php search.php ./.

Forum Strona Główna » REGULAMIN I INFORMACJE » Z(a)jazd Kresowy - Lublin 2008
Napisz nowy temat  Odpowiedz do tematu Zobacz poprzedni temat :: Zobacz następny temat 
Z(a)jazd Kresowy - Lublin 2008
PostWysłany: Pią Sty 04, 2008 12:42 pm Odpowiedz z cytatem
Marek (Ciućka) Olszewski

Z(a)jazd Kresowy
    - Lublin 2008

Uwaga... Uwaga... Uwaga...

...gdzieś w okolicach marca odbędzie się wielki międzyforumowy z(a)jazd poetycki (ostateczny termin podamy w najbliższym czasie).

Głównym organizatorem są Ewa Kołodyńska (Obsesja Słowa) & Marek Ciućka (Poezja ART), przy współpracy z przedstawicielami innych for poetyckich (m.in. Oaza Szeptów, Post Scriptum, Poetycko...).

Z pierwszych doniesień (i zapowiedzi) wiadomo, że zbierze się cała śmietanka ze wsiech for, co więc - nie wypada takiej okazji pominąć. Na póki co, wiadomo też, że do zajścia dojdzie w artystycznej, jazzowej knajpce, gdzieś w pępku Lublina.

ZAPRASZAMY
Zobacz profil autora Wyślij prywatną wiadomość Odwiedź stronę autora Numer GG Tlen WP Kontakt
PostWysłany: Nie Sty 06, 2008 10:45 am Odpowiedz z cytatem
Marek (Ciućka) Olszewski

Eva Kołodyńska napisał:
Kresy nie są na końcu świata - dołącz do Nas - marzec 2008 - LUBLIN - zjazd poetycki

Ponieważ sam pomysł jest młody i dowiedziałam się o nim 2 dni temu, nie mogę jeszcze wiele powiedzieć na temat samego miejsca spotkania. Muszę najpierw porozmawiać z moim znajomym, który jest właścicielem klubu.

Restauracja – klub muzyczny, której nazwy na razie nie zdradzę, mieszcząca się w piwnicach pod staromiejską kamienicą, w samym sercu Starego Miasta w Lublinie , to miejsce spotkań bochemy kultury lokalnej z jammem.
Chodzi oczywiście o jam session, muzykę dobrą i dla każdego kto ma wrażliwe ucho.

Oczywiście sama organizacja zjazdu zależy od uczestników. Decyduje tutaj wola większości, ilość przybyłych gości i charakter imprezy. Ja ze swojej strony mam kilka propozycji na każdą okazję.

Jeżeli zbierzemy grupę ok 10 osób, możemy usiąść w małej sali i poświęcić się tylko sobie. Mamy do omówienie kilka spraw, ponieważ w międzyczasie Henryk Wolany (wodoryt) wystąpił z piękną inicjatywą wydawnictwa pisma literackiego. Nie chcę jednak wypowiadać się w jego imieniu, licząc, że jeżeli uzna za słuszne nam o tym publicznie napisać, to to zrobi.

Jednocześnie każde z takich spotkań jest zaczątkiem na kolejne, jakie będą planowane z roku 2008.
Jest w świecie poezji wirtualnej, kilka bardzo ważnych dla mnie osób, które chciałabym widzieć na tym spotkaniu i które o ile wiem mieszkają bardzo blisko Lublina, ale nie tylko. Zapraszam ludzi ze Śląska, Zachodu, Wschodu i Północy. Ba! Zapraszam też moich przyjaciół zza granicy.

Chciałabym również, aby osoby których nie miałam do tej pory okazji poznać np. Tomka z Lublina, aby skontaktowały się ze mną i przystąpiły do współorganizacji imprezy.

Miejsce jakie wybrałam jest bardzo kameralne. Lokal posiada mała scenę i nagłośnienie. Mogę zorganizować część muzyczną, a jeśli pomysłodawcy wyrażą chęć, również dołączyć do tego poezję. Dla osób przyjezdnych mogę wyszukać tanie oferty noclegowe, a sama mogę się zabawić w przewodnika do lubelskim Starym Mieście. Ochotnicy nie pożałują.

Do osób, które twierdzą, że Lublin leży na końcu świata, apeluję o zapoznanie się z mapą Polski.
Np. Odległość pomiędzy Warszawa a Lublinem , to 160 Km, czyli max 2:30 h drogi pociągiem. Z Katowic ok 5 h.

Piszcie w tym temacie, chcę znać Wasze zdanie. Serdecznie zapraszam i zapewniam, że każde z takich spotkań, to głębokie przeżycie. Cieszę się również, że wiele for poetyckich, przejęło od Obsesji Słowa, zwyczaj podpisywania się swoim nazwiskiem i ujawniania twarzy. My w jakimś sensie też tworzymy historię poezji współczesnej. W jakim, zależy od tego, jak bardzo będziemy chcieli wyjść do świata.

Zapraszam Administratorów innych for poetyckich, użytkowników i każdego, kto chce nas poznać.
Poprzednie zjazdy są dowodem na to, jak wiele spraw niemożliwych staje się rzeczywistością.

Pozdrawiam

PostWysłany: Sob Sty 12, 2008 12:48 pm Odpowiedz z cytatem
Marek (Ciućka) Olszewski

Zwracam się ze prośbą do wszechobecnych o robienie fotków wszelakich o zjazdowych (po wsiem) prześlecie mi je, a ja zrobim ze tego pikną stronicę ku pamięci zabaw współczesnej bohemy poetyckiej...

...a kopię (jak zawsze) prześlę do archiwów biblioteki narodowej.

Rzecz podobna dotyczy waszych relacyji opisujących wydarzenia ze z(a)jazda kresowego.

- Ziób - Marco kronikarz.

PostWysłany: Pią Lut 01, 2008 7:55 am Odpowiedz z cytatem
Marek (Ciućka) Olszewski

...materiał napisany na potrzebę styczniowego www.aurea.dicta.prv.pl :

Cytat:
Z(a)jazd Kresowy – Lublin 2008

To było trochę ponad rok temu. Wiał wiatr (jak w Kieleckim), ja czekałem na dworcowym peronie w Pszczynie, ‘siwucha’ mroziła się w lodówce...

Tak dla mnie zaczął się Pierwszy Z(a)jazd Śląski. Szczerze powiedziawszy, nie wiązałem wówczas z zimowymi z(a)jazdami wielkiej nadziei. Czymże one były względem wypasionych organizacyjnie spotkań letnich? Okazało się jednak, że pomysł zasiany przez Łukasza Gerę i Krzysztofa Famulickiego zakorzeni się na stałe w naszych artystycznych zwyczajach. Te jednodniowe, krótkie, wspólne wieczory okazały się przyciągać ludzi głodnych nie tyle gigantycznego show, co skromnej, intelektualnej wymiany zdań i doświadczeń. Nigdy nie zapomnę życzliwej rozmowy z Lidią Kowalczyk i Leszkiem Wlazło, chociażby dla tego warto było tam się znaleźć.

Z(a)jazdy w przeciwieństwie do zjazdów, przyciągają więcej osób starszych, doświadczonych, a przede wszystkim stanowią element łączący różne ‘szkoły poetyckie’ (tak niegdyś z Dariuszem Moczulskim określaliśmy fora).

W tym roku inicjatywa wyłoniła się podczas mojej rozmowy z Anią Korolczyk reprezentującą forum ‘Poetycko’. Zapytała o ‘Ekshibicjonizm Duszy’.
- Dlaczego Grudziądz? Czemu nie Lublin?
- A dlaczego nie? – Odpowiedziałem.
Niedaleko jak za kilka godzin, męczyłem już zaprzyjaźnioną Ewę Kołodyńską, znającą ciekawe zaułki tej stolicy kresowej kultury.
- Czy nie mogłabyś...?
- Mogłabym...
Przez kolejne dni napływały potwierdzenia zainteresowaniem ze stron reprezentantów różnych for poetyckich. ‘Poetycko’, ‘Obsesja Słowa’, ‘Poezja ART.’, ‘Plezantropia’, ‘Oaza Szeptu’, ‘Post Scriptum’, ‘Amarylis’, ‘Chatsureality’, ‘LSC’, jakaś grupa z Warszawy i inni. Włos stanął dęba, gdy zastanowiłem się nad reakcją łańcuchową, do jakiej po części doprowadziłem.

Burza była do przewidzenia. Opanowanie imprezy o tak szerokich ramionach i tylu ich sękach, ile jest imion w kalendarzu, to nie lada wyzwanie. Najtrudniejszym okazało się ustalenie daty, która odpowiadała by wszystkim elementom układanki – udało się. Impreza odbędzie się 8go marca 2008. Nazwy lokalu, ze względu na trwające negocjacje jeszcze nie mogę ujawnić, ale będziemy z Ewą na bieżąco informować o postępach (w tym celu zalecamy obserwację komunikatów na naszych forach).

I teraz odpowiem na zasadnicze pytanie: ‘kto może, wręcz powinien się tam pojawić?’

Każdy, kto kocha poezję. Każdy, kto czuje zapachy ciszy, widzi kolory powietrza i słyszy opowieści deptanego przez tłumy bruku. Każdy, kto potrafi za pomocą słowa szkicować, malować, albo i nawet grać melodie, jeśli nie całe opery. Każdy kto czuje się indywidualnością, ale również każdy, kto zrozumiał, że poezję się nie tylko pisze i czyta, ale poezją można być.

Zapraszam Państwa.

PostWysłany: Pon Lut 11, 2008 9:38 am Odpowiedz z cytatem
Marek (Ciućka) Olszewski

...tak więc mamy już oficjalny plakat imprezy: